"Riigikontrolör osutas nii oma aruandes kui täna riigikogus, et on põhjust karta, et põlevkivi baasil toodetav energia läheb sedavõrd kalliks, et vabaturu tingimustes ei pruugi tal enam ostjaid olla,"
märkis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees Indrek Saar.

"Ajal, kui elektrituru avamiseni on jäänud vaid aasta ja kaks kuud, pole mingit kindlust, mis hakkab juhtuma 1. jaanuaril 2013," kõneles ta.

Hinnanguliselt seisab ees 30-50-protsendiline elektri hinnatõus, aga valitsusel puudub siiani kava või tahe selle tagajärgede leevendamiseks.

Saare sõnul valitseb täielik määramatus uute põlevkivijaamade ehitamise küsimuses, kus valitsus eesotsas majandusminister Juhan Partsiga on käitunud äärmiselt vastutustundetult.

SDE esitab ministrile arupärimise

Sotsiaaldemokraadid esitavad homme minister Partsile arupärimise, et saada teada, kuidas kavatseb minister tagada tema poolt Eesti Energiale peale sunnitud põlevkivielektrijaamade ehitamise finantseerimise.

Riigikontrolli hinnangul ei pruugi Eesti saada Euroopa Komisjonilt luba tasuta süsinikdioksiidi (CO2) saastekvoodi andmiseks Eesti Energiale, mis aga võib ettevõtte pankrotini viia. Vaatamata sellele on Eesti Energia alustanud valitsuse heakskiidul uue jaama ehitust ja ootab nüüd riigilt toetust investeeringule, mille kogumaksumus ulatub miljardi euroni.

"On lubamatu, et riik ei tea, mis allikatest põlevkivijaamade ehitamist rahastatakse ja kui palju selle tulemusel elektri hind kallineb. Kui Euroopa Komisjon ei peaks riigiabi luba andma, ohustab põlevkivijaamu seisma jäämine. Eesti maksumaksjate kinnimakstud investeeringud on sel juhul olnud täiesti asjatud," rääkis Saar.

Inimesi tabab hinnašokk

Vastates Indrek Saare küsimusele ütles Oviir, et hinnašokk tabab meid niikuinii, sest elektri hind avaliku turu tingimustes kasvab. "Ütleme, et siin teist varianti ei ole," lausus Oviir.

Oviir meenutas, et selle viimase 10–15 aasta jooksul on kogu aeg selle ümber diskuteeritud, milliseid jaamu peaks Eesti kasutama elektri tootmiseks.

"Kas me kasutame põlevkivil töötamist või me võtame tuumajaamad kasutusele, oluliselt toome siia juurde tuule jõul töötavaid generaatoreid," loetles ta võimalikke valikuid. "See otsus tuli ja tuleb ära teha."

Oviir väljendas riigikontrolli kartust, et põlevkivi baasil toodetav energia läheb niivõrd kalliks, et vabaturu tingimustel ei pruugi see leida sealt omale ostjaid.

"See on probleem, mille me oleme riigikogu ette toonud ja me oleme palunud riigikogul seda väga tõsiselt arutada ja need otsuseid teha," lausus ta.