“Riigi energiapoliitika viib iga Eesti inimese sammu võrra lähemale isiklikule pankrotile,” ütles Suur riigikogus. “Lahendid, mis on välja mõeldud põlevkivienergia arendamiseks, ei pea vett, õigemini elektrit ega sooja.”

Suur kõneles riigikontrolöri ettekandest lähtuvalt energia hinnast, mis on hüppeliselt tõusmas, elanikkonna teavitamisega pole aga praktiliselt alustatud.

“See ei ole poliitiline retoorika, see on riigikontrolli ülevaade, riigikontrolli auditid,” rõhutas Suur. “Esmatasandil osutatavate avalike teenuste hulk väheneb ja kvaliteet kõigub.”

Tsentraliseerimine riigi halduses jätab Suure sõnul avaliku elu korraldamisest kõrvale nii kogukonnad kui ka ametkonnad, struktuursed reformid on samas läbi viimata või liiguvad teosammul.

Haridussüsteem vajab tema hinnangul mitte poolikut kõrgharidusreformi, vaid terviklikku planeerimist. “Riigihaldus vajab terviklikku ja sisulist riigi reformi, mis tagaks optimaalsed kulud riigihalduses ja kvaliteetse avaliku teenuse kättesaadavuse ka maapiirkondades.” .

Täna riigikogus pikalt ja mitmel korral jutuks tulnud haldusreformi aluseks ei ole Suure sõnul mitte piiride joonistamine, vaid sisuline funktsioonide jaotus kohaliku, maakondliku ja riikliku taseme vahel.