„Me teeme suuremat riiki, kui me tegelikult oleme,“ rääkis Rein Kilk Kuku raadio saates „Keskpäevatund“ ja viitas president Toomas Hendrik Ilvese teise ametiajal avakõnele riigikogus, milles ta Kilgi sõnul saatis teele kriitikanoole Eesti välisesinduste aadressil.

„Kaitsepoliitika osas me loodame ühemõtteliselt NATOle ja see on iseenesest mõistetav ning see andam - kaks protsenti SKTst - maksta ära oma riigi julgeoleku eest ei olegi palju,“ kõneles Kilk.
„Kogu meie kaitsekontseptsioon on seotud NATOga ehk siis meie sõprade ja liitlastega. Aga miks sama ei võiks olla ka välispoliitikas?“

Kilk pani ette kasutada Euroopa Liidu vastavaid struktuure maailma eri piirkondades, et meil siis endal ei ole vaja meeleheitlikult ehitada saatkonnahooneid näiteks Pekingisse või Egiptusesse.

„Milleks seda vaja on, kui Eurooopa Liidul on vastavad struktuurid?“ küsis ta. „Kasutame nende know how'd, hoiame lihtsalt kokku ja saame selle läbi parema tulemuse.“

President Ilves pööras oma teise ametiaja esimeses kõnes riigikogu ees paari lausega tähelepanu ka Eesti välisesindustele.

"Kas meie välisesinduste praegune võrk peegeldab meie tegelikke vajadusi või on siin hoopis tarvis teha ümberkorraldusi?" küsis president. "Usutavasti annab välisministeeriumi analüüs sellele peatselt vastuse."