Raamatukogud on minu arvates kõige mõistlikum koht, kust lugemist soetada. Väheseid raamatuid on soov mitu korda lugeda, seega polegi vajadust neid koju osta. Uuemat kirjandust ei saa küll ilmselt alati kohe kätte, kuid tuleb lihtsalt kannatust varuda. Ja kas teil on vana hea klassika tõesti kõik läbi loetud?

Kasutatud raamatuid saab osta näiteks uuskasutuskeskusest Tallinnas, 1 euro tükk. Sealt peaks lugemist küll igaüks leidma, pealegi on saadaval ka võõrkeelseid raamatuid.

Soodsamaid raamatuid saab kindlasti ka raamatulaatadelt, second-handidest, vanakraamiturgudelt. Tasub küsida ka tuttavatelt - kindlasti on neid, kes on nõus oma raamatuid laenama. Lugemise plusse pole ilmselt vaja üles lugeda. Tahaksin vaid öelda, et lugemine võib olla ka väga seltskondlik tegevus.

Meie maakodu asub teises Eesti otsas, nii et autosõit on pikk ja teinekord ka päris igav. Kord oli mul kaasas Tove Janssoni "Suveraamat" ning seal olid mõned päris vaimukad kohad, mida otsustasin ka teistega jagada.

Kokkuvõttes oligi nii, et mina lugesin paremaid palu ette ja kõik said naerda ning kommenteerida. Kindlasti on tegemist raamatuga, mis sobib nii suurele kui ka väikesele. 

See pani mind mõtlema, kui suur on tegelikult ettelugemise võlu. Autos võib muidugi kuulata näiteks audioraamatut, kuid selle soetamine on juba kulukam väljaminek. Lisaks ei paku audioraamat võimalust lugemise tempot valida ja sellele ei saa oma juttu vabalt vahele rääkida. Nii on tegu ikkagi passiivse kuulamisega.

Ettelugemise abil muutub lugemine seltskondlikuks ettevõtmiseks. Igaühel tekib võimalus osaleda ja oma mõtteid jagada. Selline lugemine seob inimesi. Igatahes läks meil teekond "Suveraamatuga" väga ladusalt ja saime kõik meeldejääva elamuse.

Loomulikult võib autos ka lihtsalt oma lugusid vesta. Näiteks minu lapsele meeldib kangesti kuulda lugusid vanadest aegadest ja nii saime ühel pikemal sõidul muheda ülevaate vanaisa lapsepõlvest. Minu arvates on see väga hea alternatiiv variandile, kus kõik kaasreisijad istuvad klapid peas ja kuulavad muusikat või surfavad mobiilis/nutitelefonis vms.

Argipäeval on ikka tunne, et pole aega või viitsimist lugusid jutustada. Autos on seega ideaalne võimalust ära kasutada, sest seal pole tõesti midagi olulisemat teha. Juht peab muidugi teed jälgima, loomulikult ei unusta me seda. Minu laps lihtsalt jumaldab igasuguste lugude kuulamist ("Rääkige, kuidas teie lapsepõlves oli!")  ja tegelikult on see tõesti tore ajaviide kogu perele.

Minu arvates ei pea lugemiseks alati uudiskirjandus käepärast olema. Minul on mingi eriline tõmme vanade raamatute poole. Mäletan, kuidas lapsena sai maal pööningul tuhnitud ja vihmase ilmaga vanu kooliõpikuid ja ajalehti loetud. Oma õpikud ei tundunud ealeski nii põnevad!

Maal meil raamatuid just üleliia polnud, seega said kõik olemasolevad mitu korda läbi loetud ja absoluutselt kõik läks loosi. Mäletan, kuidas ma ükskord haigena lugesin mingit seeneraamatut eest taha ja tagant ette. Väga põnev oli. Mõnel raamatul olid näiteks viimased lehed puudu ja küll sai siis mõeldud, et mis seal ometi juhtus.

Sel suvel jagati meie raamatukogus tasuta vanu raamatuid. Oma üllatuseks leidsin, et tegemist oli päris hea kirjandusega (näiteks "Vihurimäed"). Kõik oli inglise keeles, ilmselt kunagi välismaalt annetatud, ja igat raamatut oli mitu eksemplari. Tõin endalegi koju raamatuid, mida ma ilmselt poleks muidu kunagi lugenud. Nii et tasub silmad lahti ringi käia!

Paljudel vedeleb kindlasti kodus või maal raamatuid nõukaajast. Võib-olla on seal propagandaraamatuid, kuid usun, et nende kõrval ka väga head kirjandust.

Näiteks olen üle vaadanud kõik omaaegsed lasteraamatud. Võib-olla pole nad nii uhke välimusega, kui tänapäeva lastekirjandus. Sisu poolest on seal aga väga mitmekülgseid teoseid. Nüüd antakse kirjastuste poolt välja ikka seda, mis rohkem müügiedu tagab, seega polegi valik teab mis hea. 

Igatahes olen oma vanad lasteraamatud kõik lapse raamaturiiulisse paigutanud ja enamik neist on tal ka läbi loetud.

Pikk sügis on ees - ärge siis ennast ja oma peret lugemise ja jutuvestmise mõnust ilma jätke!