Ametniku sõnul on Kuriilidele juba viidud Buk-M1 maa-õhk tüüpi rakettide (SAM) süsteemid, kaasaegne sidesüsteem ja pataljon T-80 tüüpi tanke, vahendab BNS.

"Kaasaegsete relvade ja sõjatehnika toimetamine Kuriilidele jätkub," ütles ta.

Lisaks alustatakse Kunaširi ja Iturupi saartele vajaliku infrastruktuuriga uute sõjaväelinnakute ehitamist, lisas allikas.

Vene kindralstaabi ülem Nikolai Makarov ütles varem, et Lõuna-Kuriilidele viiakse mobiilne rannakaitsesüsteem Bastion ning Kuriilid saavad hiljemalt 2015. aastaks kaasaegsete relvade ja sõjatehnika abil "täiesti uue ilme".

"Kavatseme varustada Kuriile selliste relvadega, mis tagavad Venemaa territooriumi kaitse merelt, õhust ja maalt," ütles Makarov ja lisas, et Moskval ei ole plaanis suurendada sõdurite arvu.

Varasemate teadete kohaselt on võimudel kavas viia Kuriilidele lisaks Bastioni süsteemile maavägede õhutõrjesüsteem Tor-M2 SAM ja lahingukopterid Mi-28N, mis on võimelised võitlema ka öistes tingimustes.

Vene-Jaapani suhted halvenesid aasta algul Kuriili saari puudutava territoriaalvaidluse tõttu järsult.

Jaapan nimetab neljast saarest koosnevat rühma Põhjaterritooriumideks ning nende üle käiv tüli on takistanud Tokyol ja Moskval allkirjastamast Teise maailmasõja järgset rahulepingut.

Ehkki majandussidemed Jaapani ja Venemaa vahel on kasvanud, on saartevaidluses tehtud vähe edusamme ning see on jätkuvalt sügavate poliitiliste pingete ja riikidevahelise usaldamatuse allikaks.

Venemaa on viimase aasta jooksul astunud järjest agressiivsemaid samme, demonstreerimaks oma kohalolekut saartel. Septembri keskel ütles välisministeeriumi esindaja, et Venemaa suveräänsus Lõuna-Kuriili saarte üle on "vaieldamatu".

Eelmise aasta lõpul väisas president Dmitri Medvedev Jaapanile lähimat saart. Tegemist oli esimese korraga, mil Vene liider saari külastas. Tokyo avaldas otsekohe protesti, kutsudes oma suursaadiku ajutiselt kodumaale, ning hoiatas tulevaste visiitide eest.

Seejärel külastasid saari mitmed teised Vene tippametnikud, teiste seas kaitseminister Anatoli Serdjukov, kes lubas saartel asuvat väegrupeeringut tugevdada.