Baden-Württembergi, Brandenburgi ja Alam-Saksimaa siseministrid teatasid, et kohalik politsei kasutas tarkvara seaduse piires. Alam-Saksimaal on tarkvara kasutatud kaks aastat, vahendab Deutsche Welle.

Brandenburgi võimud teatasid ajalehele Berliner Morgenpost, et kasutavad nuhkimisprogrammi ühekordse juurdluse tarbeks. Baden-Württemberg on tarkvara samuti kasutanud „üksikjuhtumite“ uurimiseks, teatas Badische Zeitung.

Baieri liidumaa ametnikud olid esimesed, kes kinnitasid esmaspäeva õhtul, et nende agentuurid on kasutanud nuhkimisprogrammi juba alates 2009. aastast. Pole selge, kas kõik neli liidumaad kasutasid sama programmi.

Küberjulgeoleku eksperdid ja Saksa poliitikud väidavad, et selline tarkvara on tõenäoliselt Saksamaa põhiseaduse vastane.

Häkkerite rühmitus Chaos Computer Club (CCC) süüdistas laupäeval Saksamaa valitsust tarkvara kasutamises oma kodanike järel nuhkimiseks. Justiitsminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger kutsus föderaal- ja liidumaade valitsusi ühisjuurdlust alustama.

CCC väitel võib nuhkimisprogrammi abil koguda arvutitest intiimseid andmeid ning arvutit eemalt kontrollida. Tarkvara võidakse kasutada isegi tõendite lisamiseks arvutisse.

CCC väidab, et niinimetatud „Bundestrojaneri“ („Liidutroojalase“) on välja töötanud Saksa politsei isiklike andmete kätte saamiseks kodanike arvutitest.