Õiguskantsler keskendub ettekandes erinevatest aktuaalsetest valdkondadest näiteid tuues põhiteemale, kas Eesti parlament on piisavalt täitnud oma põhiseaduslikku kohustust viia riigielu olulistes küsimustes läbi avalikke debatte, olla otsustaja ja vastutaja ning täitevvõimu suunaja ja kontrollija, teatas õiguskantsleri avalike suhete nõunik.

Õiguskantsler toob kriitiliselt välja teemasid, kus parlament ei ole tegutsenud selle nimel, et parlamendi enda heakskiidetud otsused saaksid täitevvõimu poolt täidetud ning seadusandja tahe ellu viidud. Näidete najal analüüsib õiguskantsler, kuidas parlament on oma otsustustes käitunud parlamendile kui institutsioonile ebasoodsalt ning ei ole soovinud isegi enda õigusi puudutavates küsimustes debateerida. Õiguskantsler peab põhiseaduse rikkumiseks olukorda, kus parlamendis ei toimu sisulisi arutelusid, vaid otsustamine jäetakse täitevvõimu kätte ning vabastatakse end sedakaudu vastutusest rahva ees.

Indrek Teder kutsub kevadel ametissevalitud riigikogu uut koosseisu üles leidma otsustavust olla otsustajad, mitte delegeerima oluliste küsimuste otsustamist valitsusele ning kasutama põhiseadusega parlamendile antud õigusi ja kohustusi, näidates Eestit parlamentaarse riigina.