Neljapäeva õhtul avalikustati Kanal 2 saates “Kodutunne” juhtum, kus Tudulinna vallas elav kaheksa lapse ema Siivi rääkis, kuidas kohalik sotsiaalametnik Heli Šmigelskene korraldas tema kahe väikese lapse suunamise Narva lastekodusse, samal ajal kui ema oli haiglaravil, kirjutas Põhjarannik.

Saates räägiti ka, et Šmigelskene andis lastekodule korralduse mitte lubada emal lastega kohtuda, mis on aga sotsiaalministeeriumi hinnangul seadusevastane.

“Arutasime maavalitsuses seda juhtumit ja leidsime, et meil on piisavalt informatsiooni, kohustamaks Tudulinna vallavolikogu alustama teenistuslikku järelevalvet valla ametniku tegevuse üle,” sõnas maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Kaarin Veinbergs.

Osakonna sotsiaal- ja tervishoiutalituse juhataja Evi Kruzman ütles, et menetlust alustatakse ka lastekodu tegevuse õiguspärasuse väljaselgitamiseks.

Eesti lastekaitse liit taunib eestikeelse emakeelega väikelaste venekeelsesse keelekeskkonda paigutamist. “Asenduskodusse paigutamisel peab sotsiaaltöötaja valima lapse huvides parima variandi, võttes arvesse lapse etnilist, sotsiaalset, religioosset ja meditsiinilist tausta. Võõrasse keelekeskkonda paigutamine ei ole õigustatud,” sõnas lastekaitse liidu juhiabi Helika Saar.