"Suur osa sellest, mida ta söandab teha või ei viitsi teha, oleneb temast enesest. Pole tal vaja käia lillelaatadel ega rajatiste avamistel, kui just ilmtingimata ei pea," kirjutab Estam.

"Tagasivalituks saamine pole prioriteet. Ta on saanud viieks aastaks peaaegu omaks peremeheks, kui välja arvata põhiseaduse üle valvamise roll, millises valdkonnas tublid Kadrioru juristid teda ju nõustavad, ja millega tal ei ole vaja isiklikult liiga palju tegeleda.

Vaba mees kuuekümne kvalifitseeritud abilisega - selle viisaastaku jooksul võib president lasta leiba luusse kui tahab, võib ka need inimesed tööle panna ja näidata meile teist tubakat, leides eneses üles nii palju seda karisma ja sõnasepa soont, kui temas paras jagu juhtub peidus olema. President võiks teha meile kingituse ja otsida imelist sädet eneses.

Kus on jäänud see üks ainus vinge ingliskeelne raamat, mida Toomas Ilves Eesti kohta oleks võinud juba praegu avaldanud olla? Ma ei pea silmas kõnedekogusid. Kaua me Ilvest ootame? Kus on see ikka veel suhteliselt armetus seisus oleva kogu Ida-Euroopa eest võitleja? Ida-Euroopa eripärasid ja vajadusi esiletooja, läbi halli kivi?"

Kommunikatsioonikonsultant Jüri Estami arvamuslugu Toomas Hendrik Ilvese teise ametiaja võimalustest ja lootustest ilmub täispikkuses laupäeva õhtul Delfi arvamusrubriigis.