Afganistani operatsiooni algne eesmärk oli Osama bin Ladeni tabamine pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid ja Talibani kõrvaldamine, teatab BBC News.

ÜRO teatel on ainuüksi viimase viie aasta jooksul hukkunud üle 10 000 Afganistani tsiviilisiku. Rahvusvaheliste julgeolekujõudude sõdureid on hukkunud üle 2500, enamik neist ameeriklased.

Konflikt on oma kestvuselt juba ületanud Vietnami sõja ja on nüüd pikim sõda USA ajaloos.

Välissuhete nõukogus kõnelnud kindral McChrystal, kes juhtis koalitsioonivägesid Afganistanis aastatel 2009-2010, enne kui oli sunnitud ajakirjas ilmunud intervjuu tõttu tagasi astuma, ütles, et kõige raskem ülesanne on seadusliku valitsuse loomine, millesse tavalised afgaanid usuksid ja mis tasakaalustaks Talibani mõju.

„Me ei teadnud piisavalt ja me ei tea endiselt piisavalt,“ ütles McChrystal. „Enamikul meist – mina kaasa arvatud – oli väga pealispindne arusaam olukorrast ja ajaloost ning meil oli hirmuäratavalt lihtsustatud vaade lähiajaloole, viimasele 50 aastale.“

Kindral lisas, et kui valikut Afganistanis sekkuda võib mõista, näevad otsust Iraaki sisse tungida moslemimaailmas paljud ebaseaduslikuna ning see sidus sõjalisi ressursse, mis oleksid Afganistanis marjaks ära kulunud.