Tahtmatult lapsehoidjateks osutunud raamatukogu töötajad räägivad, et enamasti käituvad nii vaesed perekonnad, kellel pole raha lasteaia ega lapsehoidja jaoks, teatas Šiauliai televisioon Leedu Delfi vahendusel.

Algklasside õpilased, kes kohe peale tunde raamatukokku tulevad, ei loe ainult raamatuid, vaid ka mängivad ja suhtlevad.

Lastekirjanduse osakonna juhataja Aldona Šiaulienė kinnitas, et mõnikord ei taha lapsed ära minna isegi pühapäeviti enne raamatukogu sulgemist.

Raamatukogu töötajad ei ole lapsehoidjad mitte ainult õpilastele. Emad, kellel on edasilükkamatuid asjaajamisi, jätavad raamatukokku ka lapsi, kes on alles käima õppinud.

Šiauliai lastekaitseteenistuse juht väitis, et kuuleb esimest korda sellest, et lapsi jäetakse raamatukokku nagu lasteaeda.

Raamatukoguhoidjad leiavad, et kõik on selge – selline olukord näitab, et perekondade rahaline ja sotsiaalne olukord halveneb, aga riik ignoreerib seda.

Raamatukogu töötajate sõnul ei saa vanematel keelata lapsi sinna jätta, sest raamatute ja mänguasjade keskel on ohutum kui tänaval. Seetõttu ei ole nad minema ajanud ega välja visanud ühtki last, tihti aitavad nad neil hoopis koolis antud koduseid ülesandeid teha.