Rasmussen tunnustas NATO ees võetud kohustuste täitmist – kaitsekulude tõstmist kahele protsendile rahvuslikust kogutoodangust ning panust Afganistani missiooni, kus Eesti on jätkuvalt elaniku kohta üks suuremaid osalejaid.

Arutades NATO ees seisvaid väljakutseid, rõhutasid mõlemad pooled oma lubadustest kinnipidamise tähtsust ning targa kaitsepoliitika ajamist. Selle eeldus on ühiselt kokku lepitud programmide, nagu näiteks maismaaseirevõime, elluviimine, mis tuleb NATO kaitseministrite kohtumisel ka eraldi kõne alla.

Rasmussen avaldas ühtlasi toetust Balti õhuturbemissioonile, nimetades seda targa kaitsepoliitika väga heaks näiteks. Peasekretär loodab, et see on Chicago tippkohtumise üks teemadest.


Rasmussen tunnustas Eesti tegevust küberkaitse alal ning pidas vajalikuks Eesti ettepanekuid tõsiselt arutada.

Kaitseministri hinnangul on Eestile väga oluline NATO peasekretäri sõnum Balti õhuturbe tulevikule lahenduse leidmiseks. „Kui meie suudame oma kaitse eest konkreetseid samme astuda, on see eelduseks, et ka meile osutatakse abi. Õhuturbe tagamine annab meile suurema võimaluse tegeleda esmase kaitsevõimega. Selles suhtes on tõesti tegemist targa kaitsepoliitikaga,“ lausus Laar.