"Kuni ametlikult pole muid numbreid esitatud, oletan, et Eesti viimase 20 aasta inimkahjud on võrreldavad meil II maailmasõja ajal ja järel toimunuga," rääkis Savisaar. "Teen selle järelduse relvastamata silmaga Eesti maal ringi sõites."

Savisaare sõnul on rahvaarv tugevaim indikaator, mis näitab piirkonna elujõudu. "Eesti kui terviku kohta on see näit igal juhul negatiivne," sõnas Savisaar. Tallinna linnapea ei jätnud märkimata, et Tallinna ning linna ümbruskonna omavalitsuste rahvaarv on pigem kasvanud.

Edgar Savisaar ütles laupäeval Keskerakonna volikogu ees esinedes, et aasta viimasel päeval algav rahvaloendus näitab ilmselt, et olukord on arvatust hoopis erinev.

Savisaar rääkis siis, et rahvaloendusel võidakse kasutada petuskeeme, et rahvaarvu tegelikust suuremaks kirjutada. Seda tehti Savisaare sõnul Lätis ehk pingutati väga, et rahvaarv tuleks üle kahe miljoni.

Väidetavatest pingutustest ja kulutustest hoolimata jäi Savisaare kinnitusel rahvaarvuks 1,9 miljonit. "Nii suur hälve näitab, et vahepeal juhiti mingit hoopis muud, oletuslikku ja ilustatud andmetega riiki, mitte seda tegelikku!"

Arvatust erineva tulemuse arvab Savisaar tulevat ka Eestis. "Paratamatult selgub siis tõsiasi, et jutud "tööpuuduse vähenemisest Eestis" ei tulene töökohtade arvu taastumisest, vaid seletuvad inimeste riigist lahkumise või ka töötute arvu illusoorse registreerimisega."

Statistikaameti andmetel on Eesti rahvaarv 1 320 976. Eelmisel aastal teatas rahvastikuregistrile oma lahkumisest 5294 inimest, sisse rändas Eestisse 2810 inimest. Viimase seitsme aasta jooksul on Eestist statistikaameti andmetel lahkunud ligi 32 000 inimest.