Ajakiri Der Spiegel teatas USA luure keskagentuuri CIA dokumentidele tuginedes, et Erhard soovis, et plaanile aitaks kaasa USA valitsus, mis aitaks suunata kümne aasta jooksul Moskvasse 2,5 miljardit dollarit aastas, vahendab The Local.

Erhard, keda peetakse laialdaselt Saksamaa sõjajärgse majandusliku jaluletõusu isaks, sest ta oli liidukantsler Konrad Adenaueri valitsuses majandusminister, oletas, et Kreml võtaks rahaabi vastu, sest Nõukogude majanduselu oli kehval järjel.

Olles liidukantsler aastatel 1963-1966 lootis Erhard, et Nõukogude Liit taandub järk-järgult oma satelliitriigist Saksa Demokraatlikust Vabariigist ja lubab lõpuks idasakslastel ühinemisreferendumi korraldada.

USA diplomaadid nimetasid plaani aga ekslikuks ja ebarealistlikuks ning lubasid Erhardile nullilähedast eduvõimalust, väites, et kantsler näitab üles märkimisväärset poliitilist naiivsust.

Erhard loobus lõpuks oma ideest, kui USA president Lyndon B. Johnson oli keeldunud seda teemat Nõukogude juhtkonnaga üles võtmast.