"Me toetame Serbia ühinemist Euroopa Liiduga, kuid see pole realistlik olukorras, kus Serbia seadused sisaldavad kollektiivset õigustest ilmajätmist," ütles asepeaminister Zsolt Semjén pühapäeval Serbias Suboticas, vahendab BNS.

Semjéni sõnul on Budapest sunnitud "üle vaatama toetuse Serbia kandidatuurile, kui Serbia parlament ei muuda restitutsiooniseaduse vastuvõetamatuid lõike nii, et kompensatsioon laieneks ka ungari kogukonnale".

Serbia parlament kiitis 26. septembril heaks kommunistliku režiimi poolt Teise maailmasõja järel konfiskeeritud varade tagastamise seaduse, mis oli üks seadusloome põhitingimusi Euroopa Liiduga ühinemisel.

Seadus jätab kompensatsiooniõigusest välja enam kui 350 000 ungarlast, kuna selle kohaselt pole okupatsioonijõududel ega nende pärijatel hüvitisele õigust.

Ungari armee okupeeris aastatel 1941-44 Serbia põhjaalasid, armeesse kuulus palju kohalikke ungarlasi.

"Ungari ei nõustu kollektiivse süü kontseptsiooniga, mis on täielikus vastuolus Euroopa Liidu standardite, inimõiguste ning ka Ungari kogukonna huvidega," ütles Semjén, lisades, et on seaduse teksti muutmises veendunud.