Kasvatajate näod venisid pikaks, silmad läksid imestusest suureks ja tükk aega valitses ruumis vaikus, mille jooksul kasvatajad vahetasid paljutähenduslikke pilke. Lõpuks suutsid nad end koguda ning üks ütles: "Kuidas nii? Ei lähegi eelkooli? Kas kavatsete siis koolipikendust küsida?" Miks ma peaks seda tegema, imestasin nüüd omakorda mina. Ta saab ju juba juulis seitsmeseks, pole mingit põhjust kooliminekut aasta võrra edasi lükata. "Nojah, aga kuidas ta eelkoolis käimata kooli sisse saab? Teate, ma kuulsin, et siin naaberkoolis on veel vabu kohti, saate ehk Martini sinna panna, aga kiirustage, muidu võib kohast ilma jääda," rääkis kasvataja erutatult ning lisas lõpuks tungivalt: "Ma pole tõesti kuulnud ühestki lapsest, kes enne kooli eelkoolis ei käi. Pange ta ikka kirja, muidu ei saa koolikatsetelt läbi!"

No muidugi asusin ma siis kiirkorras tegutsema, leidsin ühe rühma, kus veel üks koht vaba oli, panin ta kirja ja nüüd ootame põnevusega, mis imeline koht see eelkool siis on. Ja kasvatajatel oli õigus, meie rühmas olid tõesti kõik teised lapsed juba ammu erinevate eelkoolide nimekirjades, mõnel juba tunnidki alanud. Mina olin ainus, kes oma lapse unarusse jättis, naiivselt lootes, et ehk saab ta kooliks vajaliku ettevalmistuse lasteaiast ning ma ei pea teda enne 12 pikka kooliaastat veel ka eelkooliga vaevama.

Kuidas oleme jõudnud nii kaugele, et lapsi, kes eelkoolis käinud ei ole, ähvardab koolist välja jäämise oht? Jah, see oli nüüd pisikene liialdus, kindlasti leitakse ka sellistele lastele koht, kuid kardan, et see saab olema kusagil, kus õpivad "erivajadustega" lapsed.

Miks ei valmistata lapsi lasteaias esimesse klassi astumiseks piisavalt ette? Miks peab vanem selle jaoks, et ta laps saaks koolivalmis, maksma lisaks lasteaiamaksule veel väga suuri summasid eelkooliõpetajatele?

Miks on meie haridussüsteem korraldatud nii, et juba viieaastasest peale peavad lapsed pingsalt õppima ja koduseid ülesandeid tegema, et edaspidi konkurentsivõimelised (oh, see tore sõna...) olla, selle asemel, et oma niigi üürikest lapsepõlve nautida, mängida, õues joosta ja lihtsalt laps olla?