Praegu Laine Randjärve nime kandev poliitik selgitas Delfile, et olukord pole mustvalge. Kohtulahend Tartu mnt „turisti poe“ maja osas on tema sõnul kindlasti oluline pretsedent ning toob kaasa hulga arutelusid ning tõstatab taas vajadust täiendada veelgi muinsuskaitseseadust.

"Lähiminevikus on olnud hulgaliselt emotsionaalseid vaidlusi muinsuskaitseliste objektide teemal – kas ja kui palju tohib neid renoveerida, millises mahus ümber ehitada või kaasajastada kommunikatsioonidega või lammutada," meenutas Randjärv.

"Seetõttu on kultuuriministeeriumi juurde loodud muinsuskaitse nõukogu oluline institutsioon nõustamaks ministeeriumi. Ka seekordne otsus tugines ettepanekule, mis laekus ekspertidelt," selgitas Randjärv.

Et see edasi kohtusse kaevati, on tema sõnul iga omaniku põhiseaduslik õigus.

"Muinsuskaitsevaldkond on koht, kus kindlasti tuleks vältida äärmuslikke otsuseid – nii ühelt kui teiselt poolt. Kurioossed on näited, kus trahv on määratud asutustele, kes on renoveerinud 50ndatel aastatel ehitatud küttesüsteemi ümber kaasaegseks, kus skandaal on tekkinud miljööväärtuslikul alal, kui maja karkass on ehitatud tulekindlast kivist ja kaetud puitvoodriga, et mitte rikkuda miljööväärtuslikku ilmet," lisas Randjärv.

"Eluohtlikuks võib saada otsus keelata renoveerida muinsuskaitsealustes majades elektrisüsteemi - näiteks on selline olukord Kadrioru lossis. Need ja teised sarnased juhtumid on olnud mitmete pikaajaliste ja keerukate vaidluste põhjustajateks," leidis endine kultuuriminister.

Tema hinnangul on oluline leida tasakaalupunkt ja mitte kütta üles kirgi poliitiliste avaldustega, nagu seda kahjuks liiga tihti on juhtunud.