Sarkozy kutsus pärast valimisi, mis andsid esmakordselt riigi ajaloos kontrolli ülemkoja üle vasakjõudude kätte, peaminister François Filloni ja UMP liidri Jean-François Copé esmaspäeva hommikuks kriisikõnelustele, et leida võimalus valijad presidendivalimisteni jääva seitsme kuu jooksul uuesti enda poole võita, vahendab BNS.

"Tõehetk saabub kevadel. Lahing algab täna õhtul," ütles Fillon pühapäeval pärast valimistulemuste selgumist.

Paremparteid on kontrollinud senatit sestsaadik, kui kindral Charles de Gaulle 1958. aastal viienda vabariigi asutas.

"Omal moel on see eelmäng sellele, mis juhtub 2012. aastal," ütles sotsialistide juht ja Sarkozy tõenäoline vastaskandidaat presidendivalimistel Françoise Hollande.

Lisaks kaotusele senatis ootab Sarkozy liitlasi sel nädalal taas ees politsei ülekuulamine. Eelmisel nädalal vahistati presidendi kaks endist abi, sealhulgas tema lähedane sõber ja isamees 2008. aasta pulmas, kellele esitati süüdistus Pakistani relvatehingu käigus pistisevõtmise eest, millega rahastati eelmist valimiskampaaniat. Nüüd on pilgud Sarkozy poliitilisel mentoril, ekspeaminister Edouard Balladuril, keda võib juba esmaspäeval oodata ülekuulamine seoses sama juhtumiga.

Sarkozy oli Balladuri 1995. aasta presidendivalimiste kampaania pressiesindaja ning prokurörid väidavad, et kampaaniat rahastati osaliselt Pakistanile allveelaevade müügi käigus saadetud pististega. President ise eitab igasugust osa kampaania rahastamises.