Evelin Ilves kirjutas värskes Eesti Naises, et perearstid saavad teenimatult halva suhtumise osaliseks. Tema sõnul peetakse perearste meedikute alamklassiks, neid ei väärtusta patsiendid ega eriarstidest kolleegid ning lisaks on nad ülekoormatud.

Perearstide seltsi juhatuse liige Anneli Talvik ütles Delfile, et neile küsimustele on tähelepanu juhtinud ka kaks viimast riigikontrolli auditit. "Samuti on korduvalt tähelepanu juhitud esmatasandi ülekoormatusele. Ca 10% eelarvega tehakse ära ca 50% vastuvõtutööd," rääkis Talvik.

Talvik nentis, et ülekoormuse ja suhtumise tõttu on ka mitmeid probleeme, nagu arstide lahkumine ning läbipõlemine. Samas on arsti sõnul peamine probleem hoopis korraldamatus.

"Jah, Eestis on nii patsientidel kui ka arstidel sageli võimatu vahet teha, mis on meditsiinis korralduslikud probleemid, ja mis on tegelikult arste puudutavad kitsaskohad. Korraldamatusest tulenev kipub sageli summutama ka kõige kvaliteetsema arsti tegemisi," sõnas ta.

"Perearste tuleb senisest enam väärtustada"

Talviku sõnul suudavad perearstid siiski keskenduda kvaliteedile. "Perearstide selts on hoolimata kõigest valinud endi hulgast välja parima kvaliteediga, st A-kategooria praksised ja loodame, et eeskuju innustab," lausus Talvik.

Naise sõnul on esimest korda perearstide tööd tunnustanud ka president, kes kutsus parimate praksiste juhid täna tänuüritusele. "Ma tahan väga uskuda, et parimad on teistele eeskujuks ja samm-sammult hakkab ka ühiskond mõistma, et inimeste tervise osas kõige olulisemate otsuste tegijat - perearsti - tuleks senisest enam väärtustada."

Talviku hinnangul tuleks poliitikutel ja tervishoiuametnikel teha vajalikud otsused, et luua hästitoimiv süsteem patsiendi jaoks. "Siis arstid ei lahku Eestist ja saavad pühenduda inimeste ravimisele," lausus Talvik.