Rahanduskomisjoni esimees Sven Sester lausus Delfile, et Tederi kiri jõudis riigikogu liikmeteni eile õhtul ja rahanduskomisjon tegi selle vastuseks kiirelt muudatuse päevakorda ja pidas maha erakorralise istungi.

Sester kiitis Tederit selle eest, et erinevalt tavapärasest ütles Teder seekord oma arvamuse välja juba enne seaduse arutamist riigikogu saalis. "Enamikule jäi mulje, et tegemist on õigete rõhuasetustega. Tuleb otsuse eelnõud muuta ja selle nimel on hakatud ka tööd tegema. Püüame hoida ühelt poolt kiiret tempot, ent teist pidi kindlalt peab tulevane otsuse eelnõu vastama kõigile nõuetele ja ei tohi olla ühegi seadusega vastuolus," selgitas Sester.

Õiguskantsler oli iseenesest nõus, et Eesti riik võib anda taolisi garantiisid, nagu Euroopa Finantsstabiilsuse Fondiga (EFSF) liitumine ette näeb. Ent Teder leidis, et selleks tuleb muuta riigieelarve baasseadust ning samuti tuleb suurendada riigikogu rolli otsustusprotsessis, sest riigikogu ei saa oma volitusi nii olulises küsimuses anda lihtsalt valitsusele koostöös riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoniga.

Sester nõustus Tederi kriitikaga ning lausus, et vastavate muudatuste tegemine eelnõusse on juba töös. Sesteri sõnul peab EFSFiga liitumine vastama kõigile seadustele ning riigikogul peab selles olema oma selge roll.

Sama teemat arutab täna ka riigikogu põhiseaduskomisjon.