Pärast Himaalajat pühapäeval tabanud maavärinat on leitud umbes sada hukkunut. Suurem osa neist suri Sikkimi osariigis Indias, kuid 6,9 palline maavärin Richteri skaala järgi nõudis ohvreid ka Nepalis ja Tiibetis, vahendab YLE Uutiset.

Kardetakse, et inimohvreid tuleb juurde, kui päästjad jõuavad maalihete taha jäänud linnadesse. Sõdurid on pinnasemasse teelt kõrvaldanud dünamiidiga, aga töö edeneb aeglaselt. Päästjate tööd segab ka jätkuv paduvihm. Esineb ka järeltõukeid.

Sama piirkonda on saja viimase aasta jooksul tabanud veel kaks tugevat maavärinat. Eksperdid arvavad, et üle maailma pikka aega ette ennustatud „suur pauk“ võib toimuda just Himaalajas. Hoiatus on antud ennekõike Nepali pealinnale Katmandule, kus ka pühapäevane maavärin hooneid rusudeks muutis.

Briti geoloogi Dave Petley sõnul on Kesk- ja Lääne-Nepali alla kogunenud palju seismoloogilist pinget, mille tõttu on suurmaavärin vaid aja küsimus. Kui see raputaks kahe miljoni elanikuga Katmandud, oleks sinna väga raske abi kohale saada. Linna viib vaid kolm teed ja lennuväljal on vaid üks lennurada.

Katmandus on olnud suuri maavärinaid keskmiselt iga 75 aasta järel. 77 aastat tagasi hävitas maavärin neljandiku Katmandu hoonetest. Järgmine maavärin võib olla palju võimsam, hoiatavad teadlased.

Selleks ei ole linn valmis. Tegemist on kitsaste ja kõverate tänavate võrgustikuga ning suur osa majadest on kehvasti ehitatud ega ole kuidagi maavärina vastu kindlustatud.

USA uurimisorganisatsiooni GeoHazard koostatud maavärinalinnade nimekirjas on just Katmandu esikohal enne Istanbuli ja Delhit. Oht on kogu Katmandu orus, kus kiire ja kontrollimatu linnastumise ning sügava vaesuse tõttu pole maavärinaks valmistumiseks midagi ette võetud.

GeoHazard toob näite: kui sama võimas maavärin tabaks Katmandu ja Tokyo kooli, oleks surmaoht Katmandu koolis võrreldes Tokyo omaga 400-kordne.