Kohaliku omavalitsuse volikogu võib taotleda seaduse sätte põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks tunnistamist üksnes siis, kui see säte on vastuolus kohaliku omavalitsuse põhiseaduslike tagatistega, teatas riigikohus.

Keskerakondlik linnavõim taotles kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse e-hääletamist võimaldava sätte kehtetuks tunnistamist, kuna see on linna hinnangul vastuolus kohaliku omavalitsuse põhiseaduslike tagatistega.

Riigikohus leidis, et valimiste ühetaolisuse põhimõte, millele Tallinna linnavolikogu tugines, ei ole vaadeldav kohaliku omavalitsuse põhiseaduslike tagatisena, mistõttu pole Tallinna linnavolikogu taotlus lubatav.

Tallinna abilinnapea Taavi Aas on varem öelnud, et linnavalitsuse seisukoht on, et kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seadus rikub põhiseaduse valimisõiguse põhimõtteid, mille järgi peavad valimised olema üldised, ühetaolised ja otsesed ning hääletamine on salajane. Seaduse säte on Aasa sõnul põhiseadusega vastuolus eelkõige seetõttu, et e-hääletamise ja paberkandjal hääletamise regulatsioon ei kattu.

"Olukorras, kus õigusnormi puudumise ja valimiskomisjoni poolt väljatöötatud e-hääletamise protseduuri ja vahendite puuduste tõttu puudub riigil kontroll ja informatsioon isegi selle kohta, kas valija poolt antud hääl on üldse antud ja kas see jõudis või ei jõudnud valimiskomisjonini, ei ole tegemist demokraatlikke põhimõtteid ja omavalitsuse põhiseaduslikke tagatisi järgivate valimistega," sõnas Aas mais.