Tallinna ülelinnalise ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetajate ainesektsiooni juhataja Indrek Riigor selgitas Delfile, et seoses ajaloo kursuste vähendamisega gümnaasiumi uues õppekavas seitsmelt kohustuslikult kursuselt kuulele algab ajalookursus gümnaasiumis üldajaloo 35-tunnise kursusega.

"Selle raames õpitakse maailma ajalugu alates antiigist kuni uusajani," ütles Riigor. "Varem oli selleks ette nähtud kolm kursust ja esimene kursus algas esimeste inimeste ning tsivilisatsioonide tutvustamisega."

Riigori sõnul algab nüüd kursus kohe antiigi ajalooga ja esimene emotsioon on, et Vana-Kreekat õpetades pole võimalik võrrelda varasemate perioodidega, see tähendab, et pole toetuspunkti, millele õpetatut üles ehitada.

"Eeldada, et gümnaasiuminoortel on meeles VI klassis esiajaloo ja esimeste tsivilisatsioonide kohta õpetatu, on pehmelt öeldes naiivne," ütles Riigor.

Õpetada 35 tunniga antiiki, keskaega ja uusaega tähendab Riigori sõnul seda, et kõikidest kohustuslikest teemadest saab teha vaid ülikiire ülevaate, millest areneb välja tõeline pealiskaudsus.

"Õpilasi huvitab mõni teema rohkem, kuid õpetaja on juba ajaga jännis," nentis ta. "Muidugi saab õpilastele öelda, et lugege ise ja otsige oma küsimustele vastuseid iseseisvalt, kuid ka see on üpris naiivne loota, et õpilased seda tõepoolest teevad."

Riigori sõnul uut õpikut kursuse jaoks pole ja hetkel on kasutada vanad kolmele kursusele kirjutatud õpikud, millega saab edukalt hakkama, kuid pidevalt tuleb õpilastele põhjendada, miks nii vähe õpitakse.