Uuringute arvu tõusu põhjuseks on Talviku sõnul, et eriarstile pääs on keerulisemaks muutunud ning haiged käivad rohkem oma perearsti juures abi saamas, vahendab ajaleht Meditsiiniuudised.

„Perearstid teevad nüüd palju rohkem asju ära. Kui ikka patsient on haige ja vajab abi, kuid eriarstile ei pääse, siis püüab perearst ikka kõik võimalused ära kasutada ja selletõttu on koormus perearstisüsteemile tohutult tõusnud,“ ütles Talvik.

Ta lisas, et aastaks määratud uuringufondi lõppemisel perearstid siiski vajalike uuringute tegemist ei peata. Uuringuid tehakse edasi, kuid haigekassale esitatakse arved järgmise aasta algul.

"Haigekassa ei näe seda, et perearst on kasutanud uuringufondi üle iga kuu, sest esitame ainult nii palju arveid, kui limiiti on, iga kuu lükkame edasi nii palju kui vaja," selgitab Talvik. "Sisuliselt uurime järgmise perioodi raha eest ja nii juba aastaid. Haigekassal on aga kombeks saata perearstile kuri märgukiri, kui ta liiga palju patsiente uurib - keegi ei taha pahandusi ja siis ajatataksegi arved - JOKK- olukord."