Kui praegu on riiki elama asuvate välismaalaste piirarv 0,075 protsenti Eesti alalisest elanikkonnast ehk 1008, siis eelnõu kohaselt tõuseb see 0,1 protsendi ehk 1344-ni, mis on ka seadusega lubatud maksimum, teatas siseministeerium.

Ministeerium soovib sisserände piirarvu tõsta, kuna senine piirarv täitus oodatust kiiremini juba augusti lõpus.

Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul täitus sisserände piirarv sel aastal valdavalt töötamiseks tähtajalist elamisluba taotlenud äriühingu juhtorgani liikmetega, kelle arv kasvas eelmiste aastatega võrreldes üle kahe korra. „Kui varem taotles juhtorgani liikmena töötamiseks elamisluba umbes viiendik töörände alusel Eestisse tulijatest, siis nüüd tõusis nende osakaal 60 protsendini,“ lausus ta.

Vaheri sõnul on selgunud, et äriühinguid registreeriti paljudel juhtudel vaid selleks, et välismaalased saaksid Eestis elamiseks või Schengeni alal viibimiseks õigusliku aluse. Probleemi ilmnedes kehtestas minister 11. juulil jõustunud määrusega juhtorganite liikmete elamislubade tänavuseks piirmääraks 580, mistõttu 2011. aastal sel alusel elamisluba töötamiseks enam ei anta.

Kui valitsus otsustab tänavuse sisserände piirarvu suurendada, kehtestab Vaher piirarvu jaotuse ka teiste tähtajalise elamisloa taotlemise aluste järgi, et toetada elamislubade andmist eelkõige kõrgelt kvalifitseeritud töötajatele. Samuti valmistab siseministeerium ette välismaalaste seadust muutvat eelnõu, mis vähendaks ka järgmistel aastatel elamislubade väärkasutamise ohtu.