Mitu riiki nõudsid muudatusi 25 liikmesriigiga Schengeni viisavabas tsoonis, sest olid mures "araabia kevade" tõttu Euroopasse saabuva immigrantide tulva pärast, vahendab BNS AFP uudist.

Euroopa Komisjon esitles seaduseelnõu, mis annaks sellele suure sõnaõiguse piirkontrolli taastamises ja hoiaks ära ühepoolseid otsuseid. Selle ettepaneku on Prantsusmaa, Saksamaa ja Hispaania juba tagasi lükanud.

Praeguste eeskirjade kohaselt saab ilma passita reisida 25 Euroopa riigis ning riiklikud ametiasutused võivad avalikku korda või sisejulgeolekut ähvardava ohu korral piirikontrolli erandjuhtudel ja ajutiselt taaskehtestada. Komisjon soovib nüüd, et ajutise piirikontrolli kehtestamist käsitletakse Euroopa tasandil, teatas komisjon. Praeguselt valitsustevaheliselt vastastikuse järelevalve mehhanismilt tahab komisjon üle minna Schengeni ala haldamisele Euroopa Liidu tasemel.

Uue süsteemi järgi võetakse teadaolevate sündmuste puhul sisepiiridel piirikontrolli taaskehtestamist käsitlev otsus vastu Euroopa tasandil komisjoni ettepaneku põhjal, mida toetavad liikmesriikide eksperdid kvalifitseeritud häälteenamusel. Alused sellise otsuse tegemiseks jäävad samaks, kui praegugi ja kontrolli on vaja avalikku korda või sisejulgeolekut ähvardava tõsise ohu kõrvaldamiseks.

Üldjuhul kehtestatakse kontroll asjaomastel piiridel 30-päevaste perioodidena, mida saab pikendada. Liikmesriigid võivad kiireloomulisi meetmeid nõudvate ettenägematute eriolukordade puhul võtta ühepoolselt meetmeid kontrolli taaskehtestamiseks kuni viieks päevaks, kuid pikendada saab seda Euroopa tasandil vastuvõetud otsusega.

"Nende ettepanekutega kaitseme Schengeni tulevikku," ütles EL-i siseasjade volinik Cecilia Malmström.

Komisjoni kava kohaselt tohivad riigid erandkorras endiselt ühepoolselt piirikontrolli taastada, kuid vaid viieks päevaks. Pikemate perioodide puhul on vaja komisjoni ja kõigi teiste liikmesriikide heakskiitu - just viimane tingimus ärritas Pariisi, Berliini ja Madridi, edastas AFP.

Praegu tohivad liikmesriigid piirivalvureid piirile saata vaid võimaliku terroriohu või suursündmuste puhul nagu jalgpallimängud ja tippkohtumised.

Komisjoni ettepanek, mis vajab veel europarlamendi ja EL-i valitsuste heakskiitu, lubab piirkontrolli uuesti kehtestada, kui ootamatu immigrantide laine avalikku korda ohustab.

Suvel tabas Taanit terav kriitika, kui see otsustas Saksa ja Rootsi piiril alalised piiripunktid taastada. Tõenäoliselt muudetakse seda plaani tunduvalt leebemaks pärast valitsuse lüüasaamist neljapäeval toimunud valimistel.