„South Stream peaks kulgema Lõuna-Ukrainas mööda maismaad: see projekt oleks märksa odavam kui praegu rajatav South Stream,“ ütles Janukovitš Musta mere kuurortlinnas Jaltas toimuval konverentsil BNS-i vahendusel.

„Me pakume oma partneritele Euroopas ja Venemaal paindlikku koostööd,“ lisas riigipea.

South Stream, mille eesmärgiks on võistelda Euroopa Liidu kavandatud torujuhtmega Nabucco, mis vähendaks Euroopa sõltuvust Venemaa energiakandjatest, on kavandatud 3600 kilomeetri pikkusena ning peaks valmima 2015. aastaks.

Torujuhtme maksumuse arvestusi on korduvalt ümber vaadatud. Viimase hinnangu kohaselt, mille avaldas Vene gaasimonopol Gazprom, läheb selle rajamine maksma 21,5 miljardit dollarit.

Veerand Euroopa Liidu tarbitavast gaasist on pärit Venemaalt ning sellest omakorda 80 protsenti jõuab Euroopasse läbi Ukraina.

Venemaa ja Ukraina on viimastel aastatel pidanud mitu ägedat hinnavaidlust, mis on katkestanud ka tarned Euroopale, ning tülitsevad hindade üle ka praegu.

Ukraina president peaks väisama Venemaad 24. septembril, kinnitas reedel Kreml, visiidi sisu avaldamata.

Varem sel kuul pumpas Venemaa esimese gaasikoguse Läänemere-alusesse gaasijuhtmesse Nord Stream, mis samuti jätab Ukraina kõrvale, saates gaasi otse Saksamaale.