Odomeetrite kerijate klientideks on lisaks autoärikatele ka taksojuhid ja turvafirmad, kes autodele pikema garantii saamiseks odomeetreid tagasi kerida lasevad, selgus ETV saate „Pealtnägija“ eksperimendi käigus.

Keskmiselt maksab odomeetri kerimine 25 kuni 60 eurot, kuid uuemate ja kallimate autode kellasid ei ole nii kerge võltsida ja nende kerimise teenus on ka kallim – 150 eurot.

Seadusandlus on selle tegevuse suhtes hambutu, puudub ka kohtulahend, mis sellist pettust käsitleks.

Maksu- ja tolliamet on tuvastanud, et tänavu on kasutatud autode müügifirmad teinud 200 000 euro mahus maksude väärarvutusi. Hinnanguliselt on riigil aga saamata jäänud vähemalt 32 miljonit eurot.

Eelmisel nädalal näitas "Pealtnägija", et Eesti turul tegutsevad mitmed pealtnäha soliidsed autofirmad, kes kliente julmalt lüpsavad - nad müüvad Euroopast toodud kasutatud autosid, mille odomeeteri näit on nahaalselt maha keritud.

Võrreldi ühe ja sama Chrysleri müügikuulutusi Saksa autoportaalis ja Eesti müügikeskkonnas auto24 ning leiti, et Saksa kuulutuses on musta iluduse läbisõiduks 234 000 km, Eestis aga oluliselt vähem, 180 000.