Lõuna-Hwanghae provintsi lastehaiglasse tuuakse pideva vooluna noori patsiente. Arstid uurivad plekilist lotendavat nahka nutva lapse kõhul. Teine laps on tilguti all. Paljud kannatavad kõhulahtisuse ja nahahaiguste käes, sest joovad saastunud vett, teatab CNN.

Grupp seitsmeaastasi lapsi kössitab toas, sest on niiga nõrgad, et välja mängima minna. Nad näevad välja palju nooremad kui seitsmesed.

„Laste ja ka täiskasvanute osakaal, kes on palju lühemad kui peaksid olema, on väga suur ja see juhtub seetõttu, et tegemist on ühe pika kannatusterajaga,“ ütleb WFP esindaja Põhja-Koreas Claudia von Roehl.

Juba niigi kohutavat olukorda Põhja-Koreas on veelgi halvendanud karm talv ning rekordiliste vihmade ja üleujutustega suvi. Tervete põldude ulatuses riisi on vihma käes mädanema läinud. „Chongdani maakonnas on ligi 60 protsenti riisisaagist hävinud,“ ütleb kohaliku kolhoosi esimees Kim Min Won.

Pongchoni maakonna elaniku Zogun Dongi maja hävis suviste vihmadega. Pere jäi napilt ellu kui maja katus sisse kukkus. Nüüd elavad nad pea kohale tõmmatud kile all koos mõne päästetud mööblitükiga.

Põhja-Korea on juba mõnda aega toiduabi küsinud, kuid doonorriikide probleem on, kuidas kindlustada, et abi jõuaks abivajajateni, mitte vaid riigi juhtkonna ja armeeni.

USA saatis kuu algul Põhja-Koreasse 900 000 dollari eest abi, sealhulgas meditsiinitarbeid, tekke ja toiduvalmistamistarbeid, kuid toiduabi saatmist pole veel otsustatud.

Euroopa Liit teatas juulis, et annab 14,5 miljoni dollari väärtuses abi enam kui 650 000 põhjakorealase toitmiseks. Läbirääkimisi peetakse selle üle, kuidas abi jagamise üle järelvalvet teostada.