Ilves tõi esile mõned kohad, kus NATO toetus oleks vajalik, nagu varustuse eelpositsioneerimine, Ämari lennubaasi arendamine, strateegilisse infrastruktuuri investeerimine ja laevade viimine Paldiski sadamasse, selgub Wikileaksi kaudu lekkinud USA saatkonna dokumendist.

Ilvese sõnul pole baaside asetus tegelik probleem. NATOl on pigem vaja selget strateegiat "sõjaka, agressiivse" Venemaaga hakkama saamiseks.  

Ilves lausus saadikule, et praegune konflikt Venemaaga erineb oluliselt külma sõja aegsest konfliktist. Lääne-Euroopa riigid ei taju enam otsest ohtu oma territooriumil ja seetõttu proovivad nad olukorra tõsidust väiksemana näidata.

Samas näitas Gruusia sõda, et Ida-Euroopa riikide hirm Venemaa ees pole irratsionaalne. Nüüd tahavad nad, et Euroopa võtaks karmima seisukoha, aga nad tahavad ka USA kohalolu.

Ilves märkis, et konflikt Venemaaga pole enam ideoloogiline. Rääkides Saksamaa ekskantsler Gerhard Schröderi ja Soome endise peaministri Paavo Lipponeni seotusest Nordstreami gaasitoruga kinnitas Ilves, et nad on selgelt Venemaa poolt "ära ostetud".

Suursaadik Phillips lisas dokumendi lõppu omapoolse kommentaari, milles märkis, et Ilves on selgelt võtnud enda peale Gruusia peamise avaliku toetaja rolli. Samas häiris Ilvest selgelt tema enda täidesaatva võimu puudumine ja Euroopa lõhestatus. Ilves ei pakkunud välja konkreetseid ettepanekuid järgmisteks sammudeks. Küll rõhutas ta NATO vajadust keskenduda kollektiivkaitsele ning spekuleeris, et "võtab palju kuid ja aastaid", kuni Lääs suudab välja mõelda, kuidas käituda Venemaaga tekkinud uues situatsioonis.