"On igati loogiline, et Euroopa Finantsstabiilsuse Fondiga (EFSF) liitumise küsimus tuleb parlamendi suure saali ette arutamiseks just nüüd, kohe sügisistungjärgu alguses," kommenteeris Rõivas ajastust.

"Suure saali arutelu annab võimaluse poliitikute ringis pikalt vaieldud teemasid rohkem avalikkuse ette tuua ning asjatut infomüra vältida. Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon on osade EL riikide võlakriisi teemat suvi läbi tõsiselt arutanud - kevadest alates vähemalt seitsmel korral - ning loonud sellega sobiva baasi suure saali aruteludeks."

Rõivase sõnul tuleb riigikogu ette tuleb otsustamiseks EFSFi raamlepinguga liitumine, EFSFist saavad praeguse seisuga laenu Iirimaa ning Portugal. Kui peaks tekkima vajadus uute laenukokkulepete järele EFSFi ja mõne laenu saava riigi vahel, peab konkreetse laenukokkuleppe heaks kiitma nii valitsus kui Riigikogu EL asjade komisjon.

Riigikogu töökord näeb ette, et Euroopa Liidu asjade komisjon kujundab EL asjades seiskoha kogu parlamendi nimel, seda tehakse muuhulgas enne iga ministrite nõukogu ning ülemkogu. EL asjade komisjoni kuuluvad kõikide teiste komisjonide esindajad ning kõikide riigikogus esindatud erakondade liikmed. Seega on viiendik Riigikogust (ELAKil on 19 liiget) tegelenud selle teemaga süviti juba koosseisu algusest saadik.