Välispoliitika asjatundja Toomas Alatalu rääkis Delfile, et Läänes on tekkinud suisa teaduslik uurimisharu teemal "Dalai-laama efekt". "Uuritakse, kuidas on eri riike mõjutanud Hiina-poolsed karistused pärast
dalai-lamaga kohtumist aastail 1991-2011," selgitas Alatalu.

Viimane tunnustatud uurimus valmis Alatalu sõnul eelmisel aastal Saksamaal. Selle töö autorid on Göttingeni ülikooli majandusteadurid Klaus Fuchs ja Nils-Hendrik Klann.

Nimetatud töös uuriti 159 riiki ning selle üks peamisi üldistusi oli, et Hiina vähendas pärast dalai-laama visiiti järgneva kahe aasta jooksul mitmesuguste võtete abil eksporti n-ö eksinud riikidesse. Alatalu märkis, et seda uurimust viidatakse väga sageli.

Alatalu tõstis esile Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy kohtumise dalai-laamaga 2008. aasta lõpul, pärast mida tühistati Hiina-EL tippkohtumine. "Ehk siis me kõik saime karistada," sõnas ta.

Prantsusmaa karistamine jätkus Alatalu selgitusel ka järgmisel aastal. "2009. aastal tegi Hiina president Hu Jintao suure reisi Euroopasse, kuid mitte Prantsusmaale," rääkis ta. "Hiljem jällegi lepiti ära."

Dalai-laama käis Eestis augusti keskel, pidas 17. augustil kõne Vabaduse väljakul ning temaga kohtus mitteametlikult teiste seas puhkusel viibinud peaministrit asendanud kaitseminister Mart Laar ning president Toomas Hendrik Ilves.

1. septembril tühistas Hiina varem kokku lepitud põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi ametliku Hiina visiidi. Eesti kaubandus-tööstuskoda teatas üleeile, et ka peaminister Andrus Ansip pidi Hongkongi sõidust loobuma. Hiljem kinnitas küll nii peaminister kui ka kaubandus-tööstuskoda, et Ansip ei pidanudki Hongkongi minema.

Riigikogu Tiibeti toetusgrupi liige Margus Tsahkna (IRL) ei arva, et dalai-laama augustis toimunud visiidile järgnenud Hiina reaktsioonid Eestile pikemas perspektiivis mingit kahju tooksid.