Sellest aastast alates ei külvata vaktsiini enam kogu riigis, vaid vaktsineeritakse 20-40 kilomeetri ulatuses Läti piirist, 50 kilomeetri ulatuses Venemaa maismaapiirist ning 30 kilomeetri ulatuses Narva jõest, teatas veterinaar- ja toiduamet.

Vaktsiini külvamist alustatakse Ida-Virumaast, jätkatakse Eesti-Vene maismaapiiril Kagu- ja Lõuna-Eestis ning seejärel liigutakse edasi pikki Eesti-Läti piiri suunaga idast lääne poole kuni Pärnu laheni.

Vaktsineerimiseks kasutatakse spetsiaalseid peibutussöötasid, mille kalajahust massi sisse on peidetud kapseldatud marutaudi vedelvaktsiin. Vaktsiinsööta külvatakse õhust väikelennukite abil. Külvamist ei teostata linnade, asulate, teede ning veekogude kohal. Lennukid lendavad madalalt, et piisavalt hästi näha, kuhu vaktsiin visatakse.

Kui keegi leiab vaktsineerimise ajal vaktsiinipala, siis tuleb see jätta puutumatult leidmiskohta. Juhul kui esineb reaalne oht, et vaktsiinipala võivad selle asukoha tõttu leida lapsed või koduloomad, tuleb see ümberpaigutamisel kanda kummikindaid. Kui peibutussöödas sisalduv vaktsiin on sattunud värskele haavale, silma või suhu, tuleb piirkonda pesta rohke veega (naha puhul ka seebiga) ning pöörduda perearsti poole. Vaktsineerimise ajal tuleb koerad ja kassid hoida sisehoovides.

Marutaud lõpeb surmaga

Marutaud on loomade ja inimeste ägedakujuline närvisüsteemi kahjustav viirushaigus, mis lõppeb alati haigestunud isendi surmaga. Veterinaar- ja toiduamet tuletab meelde, et loomaomanik on kohustatud jälgima, et tema kass ja koer saaks marutaudi vastu regulaarselt vaktsineeritud.

Seni läbi viidud vaktsineerimisprogramm on ameti kinnitusel edukalt oma eesmärki täitnud ja selle tulemusel on viimase paari aasta jooksul marutaudi Eestimaa pinnal diagnoositud vaid üksikutel juhtudel. Selleks, et nakatunud riikidest pärinevate rebaste ja kährikute vahendusel marutaud uuesti riiki ei tungiks, jätkatakse vaktsineerimist puhvertsoonis, mille laiuseks on 20-50 kilomeetrit riigipiirist.

Metsloomade suukaudne vaktsineerimine kestab orienteeruvalt 23. septembrini 2011.

Vaktsineeritavate maakondade ajagraafikuga saab tutvuda veterinaar- ja toiduameti kodulehel www.vet.agri.ee.