Jüri Pihli ettekandest valitsuskabinetile rääkis USA saatkonnale kaitseminister Jaak Aaviksoo nõunik Andreas Kaju. Tema sõnul töötab kapo kõvasti, et teadaolevalt riigis olevad agitaatorid tabada ja riigist välja saata, kirjutas USA saatkond Wikileaksi kaudu lekkinud USA valitsuse dokumendis.

Kaju lisas, et oli mures kapo raporti pärast, mille kohaselt venekeelsed grupid tahavad tuua Kirde-Eestist bussidega venekeelseid koolilapsi protestides osalema. Kui need andmed osutuvad tõeks, kartis Kaju, et Moskva kasutab ära pilte politseiga silmitsi seisvatest koolilastest oma "eestivastase PRi huvides".

25. aprillil 2007 lekitati Postimehesse aga informatsioon sellest, et pronkssõduri teema õhutamisega tegelevad kaks Vene saatkonna diplomaati, saatkonna esimene sekretär Vadim Vassiljev ja saatkonna vanemnõunik Sergei Overtšenko.

Kaju rääkis USA saatkonnale, et välisminister Urmas Paet andis lekitamiseks "kapole rohelise tule, et venelasi piinlikku olukorda panna". Kaju kirjeldas kaht diplomaati üleolevalt kui "hooletuid" ning "rumalaid".