"Mäletan üsna hästi, et see vestlus keerles tõesti selle teema ümber ning ma väljendasin oma seisukohta, et olgugi, et parteis on meeleolusid, mis tahaks enne kampaaniat seda teemat võimendada, ei pea ma seda õigeks," ütles suhtekorraldusfirma META Advisory Groupi partner Ott Lumi Delfile.

Ta meenutas, et samal ajal olid lõppemas IRL-i ühinemisläbirääkimised, mille käigus üks üsna tuliseid vaidlusküsimusi oli see, kuivõrd uus partei hakkab kitsal rahvusluse kaardil mängima.

"Mina seisin kindlalt selle eest, et IRL ei asuks ei programmiliselt ega sisuliselt väljendama parteis eksisteerivaid äärmusrahvuslikke meeleolusid," kommenteeris Lumi. Seda võivad tema sõnul kinnitada kõik, kes selles protsessis osalesid või teda niisama teavad.

Lumi möönis, et USA saatkond oli toona tõepoolest aktiivselt huvitatud
sellest, milliseks IRL profiil ja programm kujunevad. "Samuti oli nende
mure see, et kas pronkssõduri ümber toimuv ei saaks liiga tuliselt osaks
valimiskampaaniast," meenutas ta.

Res Publica peasekretär Ott Lumi tunnistas 2006. aasta septembris USA saatkonnale, et ametlikult loodab ta 22. septembri "Tallinna vabastamise" aastapäeva möödumist vahejuhtumiteta.

Mitteametlikult tunnistas ta aga USA saatkonnale, et “vahejuhtum oleks Res Publica kampaaniale väga hea ja nad kasutaksid seda reklaami hästi ära”, selgub wikileaksi kaudu lekkinud 15. septembrist 2006 pärit USA saatkonna dokumendist.