2005. aasta lõpus sai kaitseministeerium lühimaa õhutõrjesüsteemi hankeks pakkumise kahelt pakkujalt, millest esimene pakkuja oli USA firma Raytheon, kes tegi koostööd Norra firmaga Kongsberg ning Rootsi firmaga Ericsson, pakutavaks relvasüsteemiks oli Stinger.

Teiseks konkurendiks oli Prantsuse firma MBDA koos rootslaste SAABiga, relvasüsteemiks Mistral. Mõistagi tegi USA saatkond lobi Stingerile. Eestlased soovisid osta 24 laskeseadeldist ja 96 raketti, kaks radarit ja kolm tulejuhtimiskeskust.

Suursaadik Aldona Wos kirjutas wikileaksi kaudu lekkinud dokumendis, et USA saatkond oli loonud kaitseministeeriumiga tugeva suhte ja kohandunud nende soovidega.

Wos kirjutas, et nii tehniliste kui rahaliste asjaolude hindamisel paistab, et Raytheoni pakkumine sai soodsa vastuvõtu. Saatkond oli kindel, et kui otsus langetatakse võimekuse ja hinna järgi, saavutab Raytheoni pakkumine selge võidu.

Wos leidis aga, et poliitika on antud hanke "X-faktor", kus prantslased loodavad edu saavutada. MBDA senist käitumist teiste hangete puhul analüüsides kirjutas Wos, et prantslased kasutavad tõenäoliselt kõiki nende käsutuses olevaid poliitilisi vahendeid, kaasa arvatud Prantsuse valitsuse poolset tugevat sekkumist, et saavutada vajalik mõju neile soodsa otsuse jaoks. Wos lisas, et üks Prantsuse kaitseministeeriumi ametnik kohtus septembris mitme Eesti riigiametniku ja riigikogu liikmega.

Pekala visiidi kohta kirjutas Wos 11. oktoobril memo, kus kirjutas, et kohtumisel kaitseministeeriumi kantsler Lauri Almanni ja asekantsler Lauri Tummiga kiitis Pekala õhutõrjesüsteemi hanke läbipaistvust. Pekala rõhutas ausa hanke tähtsust, kus lõplik otsus tehakse hinna ja võimekuse järgi. Pekala tuletas Allmannile ja Tummile meelde, et Raytheon pakub järeleproovitud ja lahingutes end tõestanud tehnikat.

Almann sõnas, et kaitseministeerium mõistab selle hanke tähtsust ja pretsendenti, mille see seab. "Seetõttu me isegi ületame oma seaduslikke kohustusi, et paista ausa ja läbipaistvana," rääkis Almann. Almanni sõnul on ta kõigi pakkumistega antud hankel väga rahul.

Miljardikroonise hanke võitsid prantslased, praegu on Mistral kaitseväes edukalt kasutusse võetud.