Land viitas oma pöördumises, et tudengitel on võimalus endil otsustada, milliseks kujunevad nende tunniplaanid ning mis mahus soovitakse erinevaid aineid läbida, kuid ühtlasi asetab see tudengitele vastutuse.

„Kasutage seda võimalust, aga tehke seda mõistlikult, seades endale eesmärgiks omandada iga aine võimalikult hästi. Ärge rahulduge hinnetega E ja D, need on küll positiivsed hinded, kuid uhkustada nendega ei maksa,“ rääkis Land tudengitele.

„Kui te tulete loengusse või seminari, siis tulge sinna selleks, et kuulata ja kaasa mõelda. Kui tahate suhelda oma sõpradega internetipõhistes suhtlusvõrgustikes, siis selleks ei ole vaja loengusse tulla, seda saab teha väljaspool klassiruumi. Suhtlemine on kahtlemata üks osa ülikoolielust, siin loodud sidemed aitavad luua laiemat sotsiaalset võrgustikku. Aga veelkord, teeme seda väljaspool auditooriume,“ sõnas Land.

Land soovis oma kõnes, et ka kõik ülikooli töötajad – õppejõud, teadlased, tugitöötajad – oleksid enam nõudlikud oma töö ja isikute suhtes. „Meie põhimõte peaks olema, et alati saab teha paremini. Meie esmane ülesanne on kvaliteedi tagamine ülikooli põhitegevustes – õppe-, teadus- ja loometöös. Teinekord ei ole aga paremini tegemiseks vaja lihtsalt rohkem tööd teha, võib-olla aitab hoopis mõni nutikas ja loov lahendus meie töö kvaliteeti tõsta.“

Vastutus õpetajaid koolitada

Tiit Land lõpetas oma kõne viitega, et Tallinna ülikoolil lasub vastutus panustada Eesti ühiskonna arengusse, tuues välja äärmiselt olulise valdkonnana õpetajakoolituse valdkonna. „Täna, 1. septembril, tarkusepäeval, ei tohi me ka unustada, et meil on kohustus koolitada õpetajaid.

Kui me soovime, et meie üliõpilased oleksid tublid, neil oleks hea baasharidus ning õiged hoiakud, siis baas selleks laotakse ikkagi koolis. Meie koolid vajavad õpetajaid, eriti aineõpetajaid. Meil lasub vastutus neid koolitada ja me suudame seda jätkuvalt väga kõrgel tasemel teha.“

Tallinna ülikooli õpilaste sekka lisandus tänavu 2857 tudengit ja uut õppeaastat alustab praeguse seisuga 10 383 üliõpilast. Rektor Tiit Land väljendas oma heameelt, et tänavu kahekordistus välistudengite arv ning avaldas lootust, et viie aasta pärast on Tallinna ülikoolist kujunenud Eesti kõige rahvusvahelisem ülikool.