Reinsalu sõnul võib Isamaaliit kaotada oma parema tiiva äärmuslikumaid liikmeid, kes peavad Res Publicat Lihula samba äraviimise eest 2004. aastal "Lihula lihunikeks". Res Publica omakorda võib aga kaotada osa venekeelseid liikmeid. Aprillis 2006. toimus Narvas kohaliku Res Publica juhatuse istung, mida Reinsalu kirjeldas sõnaga "tuline", ent mis lõppes ikkagi ühinemise poolt hääletamisega.

Reinsalu lausus, et üheaastase erakondade ühinemise perioodi ajaks säilitab ühenderakond "föderaalse" juhtimisstruktuuri. Reinsalu selgitas seda sellega, et Isamaaliidu inimesed kartsid, et Res Publica tugevam juhtkond hakkab ühenderakonnas kiirelt domineerima. Reinsalu lisas, et ta loodab, et tegemist pole "Jugoslaavia stiilis föderalismiga".

Reinsalu lootis, et ühenderakond saab 2007. aasta riigikogu valimistel Keskerakonna järel teise tulemuse. Tegelikult jäi IRL valimistel kolmandaks. Reinsalu arvas, et ühinemine aitab vältida Keskerakonna ja Rahvaliidu vasakpoolset valitsust, mis oleks tema hinnangul olnud muidu tõenäoline Eesti valitsus peale 2007. aasta valimisi.