Kui 1985. aastal oli üks terrorismi, vihkamist ja ajaloolist revisionismi õhutav võrgulehekülg, siis praeguseks on neid üle 4000, selgub UNESCO peakorteris toimuvaks konverentsiks avaldatud raportist.

Kolmepäevase konverentsi sihiks on võidelda antisemitismiga “sallivushariduse” kaudu. Aruteludest võtavad osa usujuhid ja suuremate religioonide asjatundjad.

“Pärast Teist maailmasõda ei ole maailm veel näinud sellist antisemitismi vohamist,” ütles Simon Wiesenthali Keskuse asutaja rabi Marvin Hier konverentsiettekandes. “Minu arvates on tekkinud uus põlvkond professionaalseid vihkajaid, kes tegutsevad juhtide ja demagoogidena ning innustavad noori oma käske täitma, jäädes ise varju,” ütles ta konerentsi eel ajakirjanikele.

Oma väidete tõestuseks esitas ta näiteid Lääne ajalehtede koomiksitest ja juhtivate araabia ametiisikute sõnavõttudest.

Vale on süüdistada antisemitismi tõusus Iisraeli ja palestiinlaste konflikti või vaesust. Kaks kolmandikku möödunud aastal Prantsusmaal registreeritud 313 poliitilisest vägivallaaktist olid sihitud juutide vastu, Suurbritannias näitavad viimased andmed antisemiitlike vahejuhtumite 75- protsendist sagenemist.

Prantsusmaal on juutide ründamises süüdistatud valdavalt Põhja-Aafrikast pärit mosleminoorukeid, keda ajendab Iisraeli ja palestiinlaste jätkuv verevalamine.

Prantsuse siseminister Nicolas Sarkozy teatas konverentsil, et keeldub “kategooriliselt seletamast antisemitismihullust olukorraga Lähis-Idas”. Ta kinnitas, et valitsus rakendab rassimotiividel rünnakute suhtes nulltolerantsi poliitikat.

Shimon Samuels Simon Wiesenthali Keskuse Pariisi harubüroost ütles, et globaliseerumisvastased meeleavaldused on viimasel ajal muutunud rünnakuteks “nende vastu, kelles nähakse ühiskonna raisakotkaid — enamikul juhtudel USA ja juutide vastu”.

“Nad on võtnud vanad stereotüübid ja neid lihtsalt kaasajastanud ning saavutanud seeläbi mitmekordse efekti, mida nad eelnevatel aastakümnetel ei oleks suutnud,” sõnas ta.