Üks paistab siiski tõsi olevat: eestlane on alalhoidlik. Seega on väga tore, et Toomas Hendrik Ilves on taaskord Eesti president. Kõige täiega tükkis, kõige oma veetleva prouaga.

Härra Ilves on ka eestlase müütilisele alalhoidlikule maitsele igati vastav mees. Ta on tagasihoidlik, viisakas, üsna silmapaistmatu, haritud, rahulik, turvaline, etteennustatavalt meeldiv. Õigupoolest ei meenu ta esimesest ametiajast eriti midagi tähelepanuväärset, põnevat, skandaalset. Õigupoolest ei meenu presidendi esimesest ametiajast üldse mitte midagi. Kui mainida Ilvest, siis meenub... mitte meie metsade tuttkõrvaline kaslane, vaid hoopis presidendi veetlev proua - Evelin Ilves. Kõike seda, mida tema mehe kohta öelda ei saa, saab öelda just nimelt proua Ilvese kohta. Ta on värvikas, ettearvamatu, tähelepanuväärne, põnevust tekitav.

Mida ütleb presidendipaari kohta Google?

Kõikvõimas Google annab sama tulemuse. Guugeldage "Toomas Hendrik Ilves" ja te saate rea ametlikke, riiklikke, korrektseid, ebaisiklikke ja diplomaatilisi tulemusi. Aga guugeldage "Evelin Ilves" ja vastuseks tulevad sellised read: "Solvunud Ilves jättis otsesaatesse tulemata", "Proua Ilves kütab kirgi," jne.

Sekka ka positiivsemaid teemasid: "Evelin Ilves: Liikumispuudega inimeste eluhoiak annab eeskuju", "Minu sportimise lugu" ja lisaks Evelin Ilvese kostüümidraamad ehk draamad presidendiproua kostüümide ümber. 

Proua Ilves on täiesti erinev oma mehest ja raudselt silmapaistvam. Tõeline Leedi Teemant, kes särab üle maa ja vee. Noh, miks ka mitte? Nagu ütles Sammalhabe - looduses peab valitsema tasakaal. Kui presidendipaari üks pool on ülimal määral poliitkorretkne, siis võiks ju tema teine pool teha kõike seda, mis presidendi ametipostil ei ole mitte lubatud? Ja ei pea ju tõesti naise osaks ka mitte riigipea kõrval olema halli kodukanakese või taustatekstiili roll. 

President esindab rahvast

Meil ei vali presidenti rahvas, ent siiski peaks president olema rahva jaoks, esindama rahvast. Peaks esindama ise, oma isikuga. President, kelle tema särav proua varjutab, võib ju ka ses mõttes ollagi julmalt eestlaslik - müüdid tugevast eesti naisest ja viisakalt väljendudes, tagasihoidlikust mehest, ei ole üksnes müüdid.

Parimal juhul tahaks siiski, et meie presidendina figureeriks rahva südames ja ajakirjanduses see, kes ka ametlikult presidendi tiitlit ja auraha kannab. Kui presidendiks oleks valitud just proua Ilves, oleks pilt tüki maad parem. Ise teeb, ise vastutab. Praegu on paraku nii, et Evelin särab ja Toomas Hendrik vastutab. Valisime Toomase, aga saime Evelini. Ma ei ütle, et selles on tingimata midagi halba. Mind häirib lõhe tegelikkuse, formaalsuse ja ametlike rollide vahel. Olukord, kus meil on sisuliselt kaks riigipead ja nende rollide piirid kipuvad ähmastuma, tekitab Eesti niigi ebakindlal poliitmaastikul kergelt skisofreenilise kahestumisvine. 

Teiseks on särava proua presidendi hiilgusel ka mõned mustad plekid seal, kus neid olla ei tohiks. Kõige piinlikum ja värskem neist oli, nojah, presidendiproua keeldumine tulla eelnevalt juba kokku lepitud otsesaatesse, ja seda üksnes paari liiga otsekohese sõna pärast. Tõeline staar ei oleks tohtinud niimoodi peitu pugeda, eriti, kuna tegelikult ju midagi halba ei öeldud.

Ei oska midagi soovitada

Mida ma saaksin sellises olukorras meie taasvalitud presidendile soovitada? Mitte seda, et hoidku oma proua lühema lõa otsas. Selline soovitus ei ole kindlasti mitte poliitiliselt korrektne. Pealegi ei saa me keegi reaalselt teist täiskasvanud inimest, abielus võrdväärset partnerit, käskida ja keelata. Mida siis? Et tehku ise rohkem meeletusi, et ise rohkem pildil olla? Ei tea, kui seda pole inimese loomuses, siis teeselda impulsiivsust ju ka ei saa. Mida siis? Ei oskagi öelda, ausõna. Äärmisel juhul soovitaksin presidendipaarile hoopis seda, et las järgmisel korral kandideerib proua Ilves presidendiks. Nii oleks ausam.

Lõpetuseks olgu öeldud, et mu meeli painab Eesti riigi valitsemisele mõeldes viimasel ajal aina ammu loetud Iiri muinasjutt kotkast ja käblikust. Kas sellel antud teemaga ka midagi pistmist on, otsustage ise!