„Muuseumide püsiekspositsioonides või näitustel on tavaliselt esindatud vaid osa kogudes talletatud väärtustest, uus portaal aga võimaldab teha tutvust ka nende museaalidega, mis näitustele ei jõua,“ rääkis kultuuriministeeriumi muuseuminõunik Marju Reismaa. „Taoliste avalike portaalide loomine annab internetikasutajatele hea võimaluse tutvuda meie muuseumides peituva äärmiselt rikkaliku ajaloopärandiga ja loodetavasti äratab see ka suuremat huvi oma juurte vastu. Muuseumide jaoks on see portaal aga lisavõimalus tutvustada oma kogusid laiemale publikule.

Kultuuriministeeriumi infotehnoloogia büroo juhataja Indrek Eensaare sõnul oli muuseumide infosüsteem algselt kasutusel muuseumide igapäevatöö korraldamiseks. „Muuseumid kasutavad seda süsteemi, et pidada arvet oma kogude üle. Sinna kantakse päris detailne info muuseumikogus olevate esemete kohta, sageli koos fotodega. Tänaseks on portaalis juba enam kui 1,5 miljoni museaali kirjeldused. Pidevalt juurde kogunevast infost oleks paljudel muuseumihuvilistel kindlasti huvitav osa saada ja kui mõned museaalid eriti huvi pakuvad, siis neid muuseumisse kohapeale vaatama minna,“ tutvustas Eensaar tavakasutajale mõeldud keskkonna loomise põhjuseid.

Portaali arendamisse saab panustada ka iga muuseumihuviline, andes museaalide kohta tagasisidevormi kaudu täpsustavat teavet. „Lõime selle võimaluse sooviga, et kui kellelgi on mõne eseme või foto kohta täiendavat infot, saaks ta sellest muuseumitöötajatele lihtsal ja kiirel viisil teada anda,“ märkis Indrek Eensaar.

Muuseumide infovärava www.muis.ee arendamine jätkub, et selle kaudu tulevikus museaalide kohta veelgi rohkem infot pakkuda. „Üks lisavõimalustest on põnevat lugemist pakkuv Viki, mis hakkab sisaldama pikemaid selgitusi Eesti ajaloo, tavade ja esemete kohta,“ tõi Eensaar näite. Viki sarnaneb paljudele arvutikasutajatele juba tuttava Vikipeediaga, kuid selle sisu eest vastutavad muuseumid. Teine lisand, Minu Lugu, annab kasutajatele võimaluse siduda museaalidega kas isiklikku või oma lähedaste kogemust või mälestust ning jagada seda teistegi huvilistega.

Aja jooksul museaalide kohta talletatud info viimine elektroonilisele kujule algas paiguti juba 1990ndatel aastatel ning sai suurema hoo sisse keskse internetipõhise süsteemi MuIS kasutuselevõtuga. Portaali väljaarendamist toetati infoühiskonna edendamiseks mõeldud struktuurivahenditest ühe miljoni krooniga. Muuseumide infosüsteemi arendustöid on teostanud AS Medisoft.