Komisjoni juht Amy Gutmann nimetas USA teadlaste uurimistööd häbiväärseks peatükiks meditsiini ajaloos, teatab BBC News.

USA presidendi bioeetiliste küsimuste komisjon teatas, et aastatel 1946-1948 aset leidnud inimkatsetes osales umbes 5500 guatemalalast. Neist umbes 1300 nakatati meelega süüfilisse, gonorröasse ja pehmesse šankrisse. Vaid umbes 700 neist said mingisugust ravi.

Komisjoni läbi vaadatud dokumentide järgi oli vähemalt 83 katsetes osalenud 5500 inimesest 1953. aasta lõpuks surnud. Pole teada, kui palju surmajuhtumitest on otseselt või kaudselt tahtliku nakatamise põhjustatud. Sellest hoolimata mõistis dr Gutmann katsetega seotud teadlased karmilt hukka.

„Uurimuses osalenud ei näidanud üles minimaalsetki austust inimõiguste ja moraali vastu, kui nad seda läbi viisid,“ ütles Gutmann.

USA president Barack Obama moodustas bioeetika komisjoni pärast seda, kui kogu juhtum eelmisel aastal päevavalgele tuli. Obama vabandas oma Guatemala ametivenna Álvaro Colomi ees ja kinnitas, et uurijate tegevus oli vastuolus Ameerika väärtustega.

Grupp nakatatud guatemalalasi ja nende sugulasi teatas sel aastal, et kaebab USA valitsuse kohtusse.