Ta tõstis positiivse arenguna esile, et eelmise aasta augustis otsustas Eesti parlament üksikutele ebatolerantsust väljendavatele häältele vaatamata hakata tähistama holokausti mälestuspäeva, kirjutas Postimees. “See on märkimisväärne otsus,” ütles Biden ajalehe andmeil.

Mullu 6. augustil nimetas Siim Kallase valitsus kabinetiistungil sarnaselt muude Euroopa Nõukogu riikidega 27. jaanuari holokausti ja teiste inimsusevastaste kuritegude ohvrite mälestamispäevaks.

Biden kiitis Eestit ka keeleseaduse täiendamise eest, mis annab võimaluse haarata senisest enam venekeelse vähemuse liikmeid ühiskonnaellu, ja nimetas Eestit Balti regiooni vabaturureformide liidriks.

Senaator tõstis esile Eesti kaitsekulutuste tõstmist kahe protsendini siseriiklikust kogutoodangust ja märkis, et organisatsiooni Transparency International andmeil on Eesti Kesk- ja Ida-Euroopa kõige vähem korrumpeerunud riik.

Biden kinnitas, et NATO uued liikmesmaad annavad alliansile juurde tugevust, sest toovad kaasa uut oskust ja teavet. Eestil on tema sõnul pakkuda demineerijaid.

Senat hakkab NATO laienemislepingute ratifitseerimist hääletama Eesti aja järgi neljapäeva pärastlõunal.