Iseenesest on see täiesti mõistetav. Kuigi Lotte on oma populaarsuselt praeguse aja “Nu, pogodi!”, on tegemist üdini vägivallatu seiklusega, mille pööretesse võib vabalt usaldada ka väiksemad lapsed — kartmata, et neist kasvavad hilisteismelised koolitulistajad.

Jah, džuudot tehakse ja aeg-ajalt lennatakse uppi või kukub midagi kokku. Aga see on kõik pärit n-ö elust enesest, mitte rahvusvaheliste meelelahutuskontsernide stsenaristide rühma haigest vaimust, mille ainus eesmärk on järjest suuremate annustega harjunud alaealist auditooriumit üha enam pöördesse ajada.

Tegelased on normaalsed inimesed (olgugi, et on loomad) — nad räägivad, liiguvad ja tegutsevad, esindades meie väikese Eesti erinevaid inimtüüpe, kuid püsides mõistlikkuse piires. Kõigest kumab läbi kivirähklikult mõnus maailmapilt, mis peegeldab ümbritsevat tegelikkust läbi elujaatava huumori ja leebete kõverpeeglite.

Nii tundubki, et koeratüdruku tootestamine on üks vahva ja väärt ettevõtmine — kõik on nii hea ja ilus ja “ta on oma uuest Lotte mobiilist ju nii vaimustuses”.

Mis siis, et tegelikult on ju joonisfilmitegelaste tootestamise taga seesama jahe turuloogika nagu mis tahes muude tegelaskujude rakendamisel Äri vankrite ette. Laste lemmikud tehakse toodeteks, mida lapsed siis poes või reklaamis märkavad ning avaldavad oma vanematele erineva tugevusega survet nonde toodete saamiseks. Sisuliselt teevad suurema osa turundustööst ära meie endi kullakesed.

Paljude soodsas vanuses laste vanemate jaoks tähendabki mis tahes poeskäik kõndimist justkui lahinguväljal. Hüpermarketi riiulitevahed muutuvad hiiglaslikeks kaevikuteks, mille iga käänu taga võib varitseda uus oht. “Anna, anna!” või “Tahaaaaan!” kõlab nagu pealetungiva vaenlase sõjahüüd — ainult et see “vaenlane” istub meie endi süles.

Kolme juba aktiivseimast Lotte-vanusest välja kasvanud lapse isana võin lohutada, et asi pole nii hull, kui paistab. Piisab vanemate meelekindlusest ja peresisese dünaamika toimivusest, et sellelt lahinguväljalt ka haavamatult välja tulla.

Pealegi — aeg-ajalt võib ju mõne Lotte toote neile lubada ka. Need ju ikkagi nii nunnud…