"Kontrollinud osakonda, leian, et osakonna töös esineb isikute põhiõiguste ja –vabaduste tagamisse puutuvalt endiselt olulisi vajakajäämisi," teatas Teder Tartu vangla direktorile saadetud kirjas, kirjutab BNS.

Teder kontrollis Tartu vangla psühhiaatriaosakonda esimest korda tänavu aprillis. Järelkontrollkäigu tulemusena selgus, et vangla ei olnud nelja kuu jooksul järginud ühtki aprillis tehtud soovitust, mis puudutasid ohjeldusmeetmete kohaldamist, videovalve kasutamist, vaba aja tegevuste korraldamist, vajalike ravimite kättesaadavuse tagamist ning osakonna kohandamist füüsilise erivajadusega isikute vajadustele vastavaks.

"Tulenevalt eeltoodust soovitan Teil isikute põhiõiguste ja –vabaduste tagamiseks võtta osakonna tegevuse korraldamisel arvesse minu psühhiaatriaosakonna kontrollimise käigus eelnevalt tehtud soovitusi," teatas Teder.

Kontrollkäigu kestel selgus, et osakonna töötajatel ei ole võimalik iseseisvalt ravil viibivate isikute kambreid avada. Statsionaarselt ei paikne osakonnas ühtki valvetöötajat.

Seega on Tederi hinnangul alust kahelda, kas enesetapu või enesevigastuse sooritamise seisukohast ohtlikuks hinnatud või muul tervislikul põhjusel pidevat järelevalvet vajavad isikud saavad vajaduse ilmnemisel abi piisava kiirusega. "Kokkuvõtlikult ei pruugi praktikas olla tagatud psühhiaatriakonnas ravil viibivate või muul põhjusel osakonna kambritesse paigutatud kinnipeetavate julgeolek. Abita jäämine võib põhjustada isikule ebavajalikke kannatusi ning isegi pöördumatuid tervisekahjustusi."

Tulenevalt eeltoodust soovitas Teder Tartu vanglal tagada valvepersonali pidev valmisolek võimaldamaks tervishoiutöötajatel ja muudel osakonnas tervishoiuteenuste osutamisel osalevatel isikutel siseneda ravil viibivate või muul põhjusel osakonda paigutatud isikute kambritesse.

Teder teatas, et kavatseb vanglale esitatud soovituste täitmist kontrollida tänavu oktoobris.