Taksojuht Kaido jagas Delfiga probleemi, millest taksojuhid omavahel räägivad, kuid mille parandamiseks keegi midagi teha ei saa. Taksojuhid ja teised kutselised juhid peavad alates juulist käima tervisekontrollis viie aasta tagant endise kümne asemel, juhul kui nad on üle 50 aasta vanad.

Käsu korras tuleb seega teha uus tervisetõend, mille eest Kaido tuttavalt taksojuhilt küsiti kaheksa eurot. Tervisekontrollis tõendi muutmiseks käia pole vaja. “Sisuliselt uue templi eest küsitakse sellist raha,” kurtis Kaido.

Lisaks tuleb taksojuhtidel läbida täiendkoolitus, kus õpetatakse kliendiga suhtlema ja muud kasulikku, ning maksta selle eest 120 eurot. N-ö põhikoolitus maksis 1500 krooni ehk umbes 300 krooni vähem kui nüüdne täiendkoolitus. “Igalt poolt röövitakse,” ütles Kaido.

Tervisetõend 8 eurot, täiendkoolitus 120 eurot, plastikkaart 32 eurot

Hiljemalt septembris peab kõigil taksojuhtidel Kaido sõnul olema uus plastikkaart, mis nende endi tehtud vanadest paberkaartidest info poolest suurt ei erine. Küll on see kümme korda kallim — maanteeameti autoregistri büroosse tuleb viia uus tervisetõend ja koolituskinnitus ning maksta seitsmeaastase kaardi eest 32 eurot.

Nõuete tõttu, mis sisuliselt suurt ei paista muutvat, tuleb välja käia 40 eurot, ja lisaks 120 eurot kohustusliku koolituse eest. Kaido märkis, et ka toetusi ei saa kelleltki taotleda. Nii on taksojuhid sundolukorras, kus head finantsilist lahendust nende jaoks ei ole.

Maanteeamet: samad nõuded kehtisid enne uut liiklusseadust

Taksojuhid on olnud kutseliste juhtide hulgas ka juba enne uue liiklusseaduse jõustumist ehk enne 1. juulit, ütles Delfile maanteeameti pressiesindaja Timo Vijar.

“Tervisekontrolli pidid taksojuhid läbima iga viie aasta tagant ka enne uue liiklusseaduse jõustumist, seega ei tule ka vahetada oma kehtivat tervisetõendit uue tervisetõendi vastu,” märkis Vijar.

“Samuti ole ka midagi muutunud täiendkoolituse läbimise osas. Täienduskoolituse peab taksojuht läbima enne ametikoolituse tunnistuse kehtivusaja lõppemist või juhul, kui viimasest koolitusest on möödunud rohkem kui viis aastat. See on sätestatud 2000. aastal vastu võetud määruses “Autojuhi kutseoskusnõuete, ametikoolituse eeskirja, koolituskursuse õppekavade ja koolitustunnistuse vormi kehtestamine”.

Vijar kinnitas, et määruses on olemas ka säte, mis ütleb, et enne määruse jõustumist antud tunnistus kehtib viis aastat selle väljastamisest, kuid mitte kauem kui 2011. aasta 1. septembrini. Kehtiva tunnistuse omanikul on õigus avalduse alusel vana vormi kohane tunnistus ümber vahetada ARK-is, esitades selleks vana tunnistus ja väljavõtte koolitaja eksami protokollist.