"Nagu me ei saa enam ettekäändeks tuua õigustust, et kõigi tänaste hädade tegelikuks põhjuseks on Nõukogude võim ja 50 aastat väldanud okupatsioon, siis aitab ka põhjendustest, et kui me just nii ei tee, siis juhtub see, teine või kolmas halb," kirjutas Ilves.

"Pidevalt hirmuõhkkonnas tegutsev inimene, olgu teismeline või täiskasvanu, väsib, kaotab tasakaalu ja lõpuks tahtmise. Me vajame elementaarset stabiilsust, et tegelda valdkondadega, milleks siiani pole jagunud raha, aega või oskusi," lisas Ilves.

"Seda rahulikku ja mõtestatud tegutsemist ei tasu segamini ajada väidetava sumbumise või seisakuga, mille ilminguid näeb mõni presidendikandidaatide või parlamendiparteide arvus või valimiste tulemuses."

"Vist kunagi pole meil lähiminevikus nii avalikult, sisuliselt ja kohati teravalt debateeritud Eesti tuleviku, demokraatia, kodanike kaasamise, poliitika sisu ja selle tegemise viiside üle, kui viimasel paaril aastal peaaegu kõigi suuremate erakondade sees ja nende vahel. Kevadise valimiskampaania teemad ja olemus erines märkimisväärselt ja heas mõttes sellest rahalubamise pillerkaarest, mida kogesime napid neli aastat tagasi. See näitab demokraatia tervist ja meie täiskasvanuks saamist," kirjutas Ilves.