„Kahju, et parlamendivalimiste eelõhtul toimusid sellised ilma konkurentsita valimised. Loodud on halb pretsedent. Tuletage meelde, vaid NLKP (Nõukogude Liidu Kommunistliku Partei) liidrid said valimistel 99 protsenti häältest,“ ütles Makarkin Interfaxile.

„Võimalik, et oli püstitatud eesmärk mitte ainult võita, vaid võita kõrvulukustavalt,“ lisas Vene politoloog.

Peterburi kuberner Valentina Matvijenko saavutas 21. augustil toimunud munitsipaalvalimistel Petrovski ringkonnas 93,7 protsenti häältest. Krasnenkaja Rjetška ringkonnas, kus ta samuti kandideeris, sai naispoliitik isegi rohkem – 94,5 protsenti häältest.

Osalus mõlemas ringkonnas oli madal – 36,54 ja 28,9 protsenti valimisõiguslikest peterburlastest. See tähendab, et viimases ringkonnas tuli valima vaid 3800 inimest 13 000 registreeritust.

Ametlikult tõsiseid rikkumisi ei registreeritud. Politsei pidas kinni Kamtšatka endise kuberneri Mihhail Maškovtsevi, keda süüdistati valimisjaoskondades „kõigi vastu hääletamise“ eest raha andmises.

Mees, kes kuulub nüüd skandaalsesse Peterburi ja Leningradi oblasti kommunistide organisatsiooni (KPLO) ütles, et ta vaid vaatles koos ajakirjanikega valimisi. Hiljem lasti ta vabaks.

Matvienko teatas täna ITAR-TASSi vahendusel, et on esitanud president Dmitri Medvedevile oma kuberneri kohalt lahkumise avalduse ning, et see on juba Kremli saadetud. Mõni aeg hiljem tuli ka teade, et see on heaks kiidetud.

Naispoliitiku sõnul on tema lahkumine seotud just Peterburi linnanõukokku valimisega. Poliitika vaatlejate arvates oli Matvijenko lahkumine kuberneri kohalt kaalutletud samm Vene Föderatsiooninõukokku (parlamendi ülemkoda) saamiseks.

Eeldatakse, et naispoliitikust saab selle spiiker ehk tähtsuselt kolmas inimene riigis. Uudisportaali Lenta teatel on Medvedev talle juba ka vastava ettepaneku teinud.

Medvedev nimetas Peterburi kuberneri kohusetäitjaks KGB taustaga kohalik mees Georgi Poltavtšenko. Vene meedia peab kõige tõenäolisemaks uueks kuberneri kandidaadiks asepeaministrit Dmitri Kozakki.