Täna hommikul Venemaale saabunud Kimi visiidi peasündmus on kohtumine Vene presidendiga, edastas presidendi kantselei. Kim ei külasta visiidi ajal Moskvat, vaid teeb ringsõidu Siberis ja Kaug-Idas, vahendab BNS STT uudist.

Viimati külastas Kim Venemaad 2002. aastal, siis kohtus ta tollase presidendi Vladimir Putiniga.

Lõuna-Korea meedia oli juba hulk aega kirjutanud Kimi võimalikust visiidist Venemaale. Yonhap teatas nädal tagasi, et Kim on alates augusti algusest veetnud suvepuhkust riigi põhjaosas asuvas Hamheungi sadamas.

Venemaa ja Põhja-Korea peavad kõnelusi gaasitoru ehitamise ning raudtee- ja elektriliinide rajamise teemal.

Ühendriikide välisministeerium edastas neljapäeval, et USA annab Põhja-Koreale 900 000 dollari väärtuses erakorralist toiduabi. Venemaa võimud teatasid omakorda reedel, et saadavad Põhja-Koreale 50 000 tonni nisu.

ÜRO peasekretär Ban Ki-Moon ütles eelmisel nädalal Soulis, et Põhja-Koreale tuleb anda toiduabi "poliitilistest ja mistahes muudest kaalutlustest sõltumata". Lõuna-Koreal oli tavaks saata vaesunud stalinistlikule põhjanaabrile aastas 400 000 tonni riisi, kuid piiriüleste pingete tõttu 2008. aastal abisaadetised peatati.

Souli konservatiivne valitsus kardab, et toiduabi jätkamisest võidab eeskätt Põhja- Korea 1,1-miljoniline sõjavägi, kuid lubab toimetada Punase Risti ja valitsusväliste organisatsioonide kaudu naaberriiki väikestes kogustes riisi.

Lõunakorealane Ban ütles Soulis ajakirjanikele, et ÜRO agentuuride inspektsioonid on välja selgitanud, et Põhja-Koreas seisab 6,1 miljonit inimest silmitsi "tõsise humanitaarkriisiga".

"Kui asi puudutab humanitaarabi, tuleb jätta kõrvale poliitilised kaalutlused ja igasugused muud kaalutlused," rõhutas ta. "Kõige tähtsam on päästa inimelud."

Bani sõnul on ÜRO saatnud viimastel aastatel Põhja-Koreale 35 miljoni dollari eest humanitaarabi.