Valitsusliidu parteidesse kuuluvatel poliitikutel on vaba voli otsustada, kas minna riigikogu istungile või mitte, kuid ühelgi hääletusel nad ei osale ja parlamendi tööst sisuliselt osa ei võta, otsustas esmaspäeval koalitsiooninõukogu erakorralisel istungil.

Koalitsiooninõukogu esimees Andres Tarand ütles ajakirjanikele, et tegemist on ka juriidilise küsimusega, kuna opositsioon soovib ettevalmistatud otsuse-eelnõus erastamistoimingute peatamist, kuigi tegu ei ole erastamise, vaid vähemusaktsiate võõrandamisega.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Jürgen Ligi sõnul on praegune koalitsioon Narva elektrijaamade aktsiate võõrandamise suhtes sama meelt kui eelmine Koonderakonna juhitud valitsus, kes kandis need erastamisnimekirja. Samas tunnistas Ligi mõningasi vastuolusid koalitsiooni elektrijaamade erstamise küsimuses.

Tarandi sõnul toetab valitsusliit Narva elektrijaamade erastamise arutamist parlamendis, kuid alles siis, kui erastamisskeemi tingimused on avalikuks saanud. Tarand ütles esmaspäeval ajakirjanikele, et valitsusliit võib selle küsimuse arutamiseks taotleda riigikogu erakorralise istungi kokku kutsumist augusti algul.

"Energeetika on niivõrd mitmekülgne valdkond, et selle rahvahääletusele panemist koalitsioon ei toeta," sõnas Tarand.

Keskerakonna peasekretär Küllo Arjakas ütles BNS-ile, et koalitsioon ei taha elektrijaamade erastamise küsimust sisuliselt arutada ja lükkab seda teemat ebamäärasesse tulevikku.

Arjakase sõnul kogunevad opositsioonipoliitikud teisipäeval riigikogu erakorralisele istungile koalitsiooninõukogu otsusest hoolimata ning oodata on ka meeleavaldajaid. Ta lisas, et enamik opositsioonifraktsioonide esindajaid on Eestis ja plaanib erakorralisest istungist osa võtta.

"Mis puutub referendumi korraldamisse, siis pärast arutelusid ja teema piisavalt selget sõnastamist on võimalik panna kõik rahvahääletusele," märkis Keskerakonna peasekretär.

Rahvaliidu esimees Villu Reiljan ütles BNS-ile, et koalitsiooninõukogu selline otsus tähendab seda, et nad ei soovi tähtsaid asju parlamendis arutada. Ta lisas, et ei nõustu mingil juhul koalitsiooni sooviga arutada Narva elektrijaamade erastamist augustis.

Reiljani sõnul on opositsioon kohtunud eraviisiliselt ka mitme koalitsioonipoliitikuga, kes on olnud seda meelt, et erastamistehing on Eestile äärmiselt kahjulik.

"Aga koalitsioonis on Juudaseid kindlasti rohkem," lisas Rahvaliidu esimees.

Tema sõnul on NRG Energy teinud viimasel ajal ka võimsat lobitööd, mis on kindlasti koalitsioonipoliitikuid mõjutanud.

"Meil on ajaloolasest peaminister ja keemikust majandusminister, juristist läbirääkija ja väriseva häälega ametiühingutegelane," ütles Reiljan, kelle sõnul võiks kuulata ka majandusinimeste ja teadlaste seisukohti.

26 opositsioonipoliitikut tegid juuli keskel ettepaneku kutsuda teisipäeval kokku riigikogu erakorraline istung, et arutada Narva elektrijaamade erastamise küsimuse panemist rahvahääletusele. Ettepanekule kirjutasid alla Keskerakonna, Rahvaliidu ja Eestimaa Ühendatud Rahvapartei fraktsiooni liikmed.

Opositsiooni ettepanekul leiaks rahvahääletus Narva elektrijaamade erastamiseks aset tuleva aasta 11. veebruaril.

Samaaegselt riigikogu istungi algusega kutsus opositsioon teisipäevaks parlamendihoone ette meeleavalduse, et protestida Narva elektrijaamade erastamise vastu Ameerika ettevõttele NRG Energy.